Duminica 22 Decembrie

Au început scumpirile la pompă. Cât costă benzina și motorina începând cu 1 iulie: „Nişte preţuri de Dubai” / ,,Luaţi-vă scutere, consumă mai puţin”


Luna iulie a adus scumpiri la pompe. Începând de astăzi, luni, un plin la mașină costă cu 20 de lei mai mult.

Majorarea prețurilor la carburanți va duce la scumpirea altor produse și servicii, spun economiștii, mai ales că, tot de astăzi, se majorează și salariul minim pe economie.

Și tot de la întâi iulie, se schimbă taxarea celor care nu-și declară veniturile la ANAF. Cei prinși de inspectori vor fi taxați cu 70%, în loc de 16%, cât este acum.

Pe acești șoferi i-a prins miezul nopții la benzinărie. Prețurile s-au modificat chiar în fața lor și i-au luat prin surprindere.

Șofer: „7 lei şi 10 bani, şi în 5 minute s-a făcut 7 lei şi 60 bani”.

Șofer: „Avem nişte preţuri în România, nişte preţuri de Dubai, nu ne mai permitem să mergem cu maşina, mergem cu scuterul”.

Șofer: „Am văzut, fix când s-a scumpit am prins, ce să zicem, luaţi-vă scutere ca astea consuma mai puţin. cu preţurile alea dacă bag 70 l în maşină, nu mai e ok”.

La ora zero, toate benzinăriile din ţară au modificat tarifele.

Într-o benzinărie din Capitală, motorina a ajuns la preţul de 7,67 lei/litru fata de 7,27 lei/litru cât era înainte de miezul nopţii. Şi benzina s-a scumpit cu 43 de bani. Vom plăti, începând de luni, cu aproximativ 20 de lei mai mult pentru un plin.

Iar dacă vorbim despre carburantul premium, la unele benzinării preţul a sărit de 8 lei pe litru.

Este consecinţa majorării accizelor la carburanți de la 1 iulie, cu 50%. Vom da cu 43 de bani mai mult pentru un litru de benzină și cu 40 de bani în plus la motorină.

Facem calcule - de pildă, un plin de 45 de litri de benzină standard, care în ultima zi din iunie costa 316 lei, de la 1 iulie sare de 336 de lei, deci dăm cu 20 lei mai mult. Iar un plin de motorină va trece de 340 de lei.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: „Vom avea și efectul de runda a doua, adică din prețul combustibilului se duce în prețul celorlalte bunuri pentru că cel puțin trebuie transportate acele bunuri la locul de vânzare, nemaivorbind de agricultură unde contribuie substanțial la producția agricolă combustibilul.”

Și nu doar mărirea accizelor la carburanți generează scumpiri la raft. Și prețul forței de muncă se majorează, pentru că salariul minim pe economie crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. În mână, majorarea este de 284 de lei. Din a doua jumătate a anului, vom primi facturi mai mari la gaze, pentru că tarifele de distribuție se măresc. Potrivit specialiștilor, cu 10 bani pentru un metru cub.

Tot de la 1 iulie se schimbă și taxarea banilor care nu pot fi justificaţi la un control al ANAF. Veniturile constatate de inspectorii fiscali vor fi impozitate cu 70%, nu cu 16% ca până acum. Este o măsură prin care ANAF vrea să taxaze banii câştigaţi la negru. De exemplu, cei care afișează mașini scumpe, case și alte proprietăți pe rețelele sociale sunt vizați de controale.

Sincron Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Noi avem direcția generală mari proprietăți care are un plan de activitate și de control pe care îl pune în implementare. Niciodată Fiscul nu va putea ajunge deodată la toți contribuabilii, sunt eșantioane, sunt indicatori de risc fiscal,” potrivit ProTV.


Comentarii Facebook