Au scăzut prețurile la apartamentele din Cluj, după o lună cu puține tranzacții. Corecție de prețuri în cel mai scump oraș din România
La început de an numărul de tranzacții imobiliare – case, terenuri și apartamente – a scăzut puternic în toată țara, arătau datele oficiale de cadastru. După o lună cu tranzacții puține și prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj au suferit o corecție în luna mai, ce-i drept una modestă, de -2,97%.
Prețul pe metru pătrat la imobilele de vânzare, pe Cluj și vecinătăți, în luna mai 2023, a înregistrat o medie de 2.126 Euro/ mp Însă, față de luna mai a anului trecut, când indicele Blitz era în Cluj la un nivel de 2.059 Euro/mp, prețul din luna mai anul curent este mai mare cu +3,25%.
După o lună în care tranzacțiile au scăzut cu aproape un sfert, prețurile au suferit o corecție ușoară, situându-se la un nivel comparabil cu prețurile din anul trecut. Față de prețul record înregistrat în Cluj în decembrie 2022, prețul mediu din luna mai 2023 a fost mai scăzut -6,3%, potrivit analizei portalului imobiliar.
Prețurile la apartamentele de vânzare
Prețul mediu pe municipiu a scăzut moderat, iar cele pe cartiere au fost, de asemenea, în scădere. Iată care a fost situația pe cartiere, pe care o vom prezenta începând cu cele mai accesibile cartiere, cu prețuri sub 1.500 de Euro/mp:
- Apahida, cu -0,63%, până la un preț mediu de 1.256 Euro/mp.
- Baciu, cu -3,94% până la nivelul de 1.341 Euro/mp.
- Florești, cu -0,95%, până la nivelul de 1.350 Euro/mp.
- În toate cartierele accesibile din Cluj cu prețuri sub 1.500 de Euro/mp, prețurile au fost într-o ușoară scădere.
În cartierele cu prețuri medii (1.501 – 2.000 Euro/mp), prețurile pe metru pătrat la apartamente au avut următoarea evoluție:
- Dâmbul Rotund, cu -3,22%, până la 1.681 Euro/mp.
- Iris, cu +5,07%, până la 1.741 Euro/mp.
- Someșeni, cu -0,05%, până la valoarea de 1.856 Euro/mp.
- Mănăștur, cu -3,49%, până la 1.880 Euro/mp.
În cel de-al treilea eșalon de cartiere, cu prețuri de peste 2.000 Euro/mp, clasamentul arată astfel:
- Între Lacuri, -12,31%, până la valoarea 2.194 Euro/mp.
- Gruia, cu -4,09% până la 2.203 Euro/mp.
- Semicentrală, cu -2,8%, la valoarea de 2.219 Euro/mp.
- Bună Ziua, cu -8,78%, până la nivelul de 2.160 Euro/mp.
- Zorilor, cu -1,56%, până la nivelul de 2.400 Euro/mp.
- Andrei Mureșanu, cu -15,04%, până la 2.434 Euro/mp.
- Gheorgheni, cu -0,9%, până la 2.471 Euro/mp.
- Mărăști, cu -0,73%, până la 2.464 Euro/mp.
- Plopilor, cu +0,12%, până la valoarea de 2.503 Euro/mp.
- Grigorescu, cu -0,2%, până la nivelul de 2.511 Euro/mp.
- Borhanci, cu +0,55%, până la 2.542 Euro/mp
- Europa, cu +0,12%, până la 2.548 Euro/mp.
- Centrală, cu +1,52%, până la nivelul de 2.598 Euro/mp.
- Sopor, cu -11,6%, până la valoarea de 2.743 Euro/mp.
Cererea a scăzut drastic în România, dar a scăzut și oferta
Piața imobiliară din 2023 continuă să fie o „piață a vânzătorilor”, dar tot mai puțin, arată analiza unei agenții imobiliare cu activitate la nivel național, care susține că oferta este, în continuare, mai scăzută decât cererea.
Peisajul începe să arate semnale de îngrijorare în piața rezidențială: accesul la credite e tot mai dificil, tranzacțiile sunt în scădere, dezvoltatorii își amână proiecte, dar proprietarii încă țin de prețuri. Platforma Imobiliare.ro arată că în primul trimestru s-a observat o cerere în scădere, dar și oferta a fost considerabil mai mică.
„Deși cererea a scăzut drastic în ultima perioadă, din cauza prețurilor și a costurilor creditării tot mai mari, cererea nu a scăzut suficient de mult cât să inverseze polul de putere. Cererea, deși căzută, devansează cu mult oferta, care a scăzut la rândul ei. În timp ce cumpărătorii reflectă dacă să cumpere sau nu, dezvoltatorii și-au luat, la rândul lor, pauze de gândire”, arată o analiză a agenției Blitz Imobiliare.
28 Comentarii
Analiza..de agentie. La care apeleaza doar cei din alte localitati, de obiceiz in perioada venirii studentilor. Aparuta fix in aceiasi zi cu statistica INSS. Care zice ca a crescut. Nu mai zic de chirii.
Cat despre oferta...de construit se construieste, insa doar cei cu fonduri proprii. Linie de credit din banca, e si greu si riscant.
Au scazut o plua...
Eu nu am decat 8 apartamente in Cluj-Napoca si inca 4 in zona metropolitana. De inchiriat cand pun un anunt primesc 10 telefoane intr-o ora de la publicare! As mai cumpara inca 2-3 apartamente dar mi-au pus TVA 19% daca iau de la constructor iar de la proprietar inca nu e afacere buna, poate panica va avea efecte pozitive pentru mine.
Firmele de… Citeste mai departe
@georgian: firmele de IT fac in prezent concedieri si isi reduc spatiile la minimum. Munca remote e inca pe baricade, chiar nu stiu de unde iti iei informatiile, dar na, cu 8 apartamente ma gandesc ca ceva tot gasesti sa faci.
@8 panselute: Cu spatiile poate ai dreptate. Dar nu poti generaliza ca firmele de IT fac concedieri, pentru ca nu e adevarat!
Praful sa se aleagă de ei!
Ma tot intreb ce cauta lumea atat de mult sa se mute in Cluj-Napoca.
Ca nu e cine stie ce groza orasul asta: e aglomerat, e un chin sa de deplasezi dintr-un loc in altul, iar in weekend nu ai unde sa iesi, decat in mall.
Nu sunt parcuri, nu e gradina zoologica, nu este aqua park
Sunt 2 baze sportive, 2 malluri (unul in Floresti), si un… Citeste mai departe
@adrian: Fix in functie de zoo si aqua park alege lumea in ce oras sa se mute :))) Cum sa n-ai unde sa iesi in weekend? Roag-o pe mami sa te duca sambata seara asa pe la 10 seara prin centru sa vezi cata forfota e.
Vi-s profesorii in greva si ati scapat pe net?
Nimeni nu va vinde un apartament pe care l-a cumparat cu 100000 eur la jumatate de pret doar pentru ca spun niste frustrati ca asa vor face peste cativa ani. De cel putin 5 ani se tot speculeaza ca scad preturile dar acestea nu vor scadea cu mai mult de cateva procente, daca scad. Numai in cazul in care exista un dezastru ecologic, un razboi sau alte… Citeste mai departe
@Cactus: Peste 25% din apartamentele din Cluj sunt GOALE! Cartierele vechi se depo****aza, peste 50% din po****tia acestor cartiere e la PENSIE!
@Cactus: Stai sa ramai somer si sa ai dobanda de 1000 euro pe luna la cotetul de 50 mp. Vedem atunci daca ti-l vand recuperatorii.
@Cactus: Preturile sunt dictate in intregime de dobanda. La dobanda negativa cum era in UE, e normal sa creasca la infinint.
Po****tia tarii a scazut cu 4 milioane din 1990 incoace, s-au construit sute de mii de locuinte, si totusi o garsoniera costa cat 5 Dacii Logan noi. Asta din cauza pensiei obligatorii. In urma cu 100 de ani pensia era locuinta, cine mostenea locuinta avea grija de batrani, nu se facea risipa cu locuinte goale. Acum batranii sunt bogati, au cate 2 locuinte… Citeste mai departe
Si lumea se va muta la tara, ca acolo nu te deranjeaza ca casa vecinului se prabuseste.
@.: e importul masiv de emigranți care vad că a început în forță
Analiza corecta, articol bun, asta i situatia la ora actuala
...
@Mai asteptati 6 luni, sa vedeti preturi. : auzi dupa ce se iau ei, ,,lindicele blitz" adica un indicator total fals si mincinos, al unei agentii care pune din greu umarul la cresterea preturilor locuintelor si deci la inaccesibilitatea lor! Prevad in maxim 2 ani scaderide pana la 500 euro mp mai ales la apartamentele vechi!
in ce viata e cartierul sopor mai scump ca zona centrala ?
@alex: pai acolo au mall,fsega,baza sportiva,lidl,kaufland aproape si e ferit de zgomot ca nu sunt eveninente in jur,insaaa calitatea constructiilor noi e zero.
@Mda: mall,fsega,baza sportiva,lidl,kaufland nu sunt in sopor , n-au nici o legatura atat ca e aproape. cartierul e gheorgheni si poate putin intre lacuri
@Mda: Acolo vine si mireasma de la Pata Rat.
Inca e 400 euro pe luna dobanda la o garsoniera in Manastur:
https://www.blitz.ro/cluj-napoca/vanzari-apartamente/manastur?et=3&m=2&order=4