Autoritățile cred că „o familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4.200 lei pe lună”. Corespund cifrele realității?
Institutul Academiei pentru cercetarea calității vieții a calculat că o familie cu doi copii ar putea duce un trai decent la oraș cu 4.200 de lei. Banii ar trebui să le ajungă pentru mâncare, haine, utilități, transport, rată pentru casă și chiar economii. Însă calculele oficiale sunt departe de ce se întâmplă în realitate.
Din cauza contextului pandemic, în bugetul casei, fiecare familie a adăugat măştile şi dezinfectanţii. Lucru ce a fost confirmat şi de Institutul pentru calitatea vieţii, care a calculat costul coşului minim de consum lunar pentru o familie cu doi copii.
Costul coșului minim de consum a crescut cu 200 de lei în ultimii ani
Din anul 2019 până în noiembrie 2021, costul coșului minim de consum a crescut cu 200 de lei. Aşa a ajuns la puţin peste 2800 de lei la oraş şi aproape 2.300 de lei în mediul rural pentru doi adulţi şi doi copii. Creşterea este determinată de veniturile mai mari, dar şi de preţurile mai mari.
„Cel de subzistenţă e concentrat în mare parte pe alimente, întreţinere locuinţe cu o componentă mai mică pentru ceea ce înseamnă timp liber şi educaţie. Cel de trai decent presupune cheltuieli suplimentare pentru activităţi de timp liber, cheltuieli mai multe pe sănătate şi educație″, a declarat Carce Sorin, director adjunct institutul pentru calitatea vieții, pentru Pro TV.
Pentru o familie cu doi adulţi şi doi copii care duce un trai decent coşul de consum lunar ajunge la aproape 4.200 de lei. Însă imaginaţi-vă că această sumă se împarte în 12 categorii. Aşadar, vorbim despre îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană, educaţie, transport întreţinerea locuinţei şi chiar despre economii, notează sursa citată.
Cel mai mare procent din această sumă rămâne tot în bancă, 35%, atât e rata pentru casă. De ieşit în oraş nu poate fi vorba, pentru restaurante şi hoteluri nu alocăm niciun ban iar pentru educaţie şi cultură familia plăteşte sub 2 procente lunar.
Așadar, o familie cheltuie cei mai mulţi bani din venituri pe lucrurile de consum, mai bine de 60%, conform Institutului Naţional de Statistică. Hrana şi băuturile ocupă primul loc, urmat de cheltuielile cu locuinţa şi întreţinerea. În acest context, majoritatea românilor nu mai dispun de resurse și pentru alte activități sau elementar pentru procurarea unor lucruri necesare.
13 Comentarii
Putem trai decent cu ce vanam prin Hoia
Sa aberezi in halul asta trebuie sa fii sau beat sau ramolit.
A scuze,dăl drecu de halatul.Autoritățile doar cred,dar nu sunt convinși și eu cred că nu mai pun ștampila nici o dată, să vă trăznească pe toți guvernanții dar întâi pe Ilici.
Cât e halatul?cât face halatul?de unde e halatul?cât a costat halatul?serios are rost,ne credeți proști? noi putem trăii și cu mai puțin,adică chiar cu nimic,vă dăm vouă banii doar așa să ne muiți din 4 în 4 ani.
Sunt procurori cu pensie de 70000 lei pe luna,da saptezecimii nu șapte mii,e aberant nu? Dar profesori la universități cu 25000-30000 lei pe luna,dar cadre de armata cu pensii de 10-15000 lei pe luna și voi îmi calculati necesarul pentru 4 persoane,îmi vine sa vomez
Institutul Academiei...de aici poți să-ți dai seama că niște beșinosi de 100 de ani ne calculează ei bani de care are nevoie o familie .Sper să crăpați cu 5 lei în buzunar
@Cristi: Probabil nici nu stiu ca chiria pentru o garsoniera e 250 euro.
Decent cu 4200 euro.
Sau decenta consta in visarea a 2 cartofi?
"Autoritatile" au salrii de minim 4200euro/persoana. Dar, trebuie sa avem incredere in autoritati si sa le ascultam cand spun ceva. Cum ar fi cand vorbesc despre vaccinare si purtarea mastii. Nu?
cate familii castiga atata banet ?
din doua salarii de 1500 lei nu faci 4.200, astia traiesc pe alta planeta
doar daca esti alexa si mananci c@cat
Asa este. Pe Luna, dar nu pe Pamant, mai ales in Cluj !!!
@justice: corect:))))