Duminica 22 Decembrie

Banca Mondială: România a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă din cauza emigrației, țara „îmbătrânește”


Un raport al Băncii Mondiale pentru România arată că populația activă a ţării este în scădere, în mare parte din cauza emigrației. Țara “îmbătrânește” și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.

Raportul Băncii Mondiale, denumit “Diagnostic Sistematic de Țară” pentru România, arată că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială.

România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă, în mare parte din cauza emigrației. 

Populația ţării noastre a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială.

Astfel, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie (de exemplu, medici), cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii, notează Biziday.

Societatea românească “îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume”, se mai arată în raportul care arată că românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă.

Comentarii Facebook