Vineri 22 Noiembrie

Banca Transilvania a făcut un anunț BOMBĂ pentru sistemul bancar

 

Banca Transilvania a făcut publice rezultatele pe primele 6 luni ale anului, iar cifrele sunt impresionante. 

 

Banca Transilvania a înregistrat în semestrul I 2014 un profit brut de 246,1 milioane lei, mai mare cu 17,5% față de aceeași perioadă a anului 2013, respectiv un profit net de 212,1 milioane lei. La sfârșitul primelor șase luni ale acestui an, activele băncii totalizează 33.899 milioane lei, soldul creditelor este cu 3,8% mai mare decât era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienți este cu peste 4% peste nivelul de la sfârșitul anului 2013; nivelele atinse sunt peste cifrele bugetate. 

 

În primul semestru din 2014 au fost acordate, atât companiilor, cât și persoanelor fizice, peste 66.300 de credite noi, în valoare totală de 5.200 milioane lei. 

 

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat că rezultatele sunt foarte bune. ”Suntem mulţumiţi de rezultatele băncii noastre din prima parte a acestui an. Cu un nivel al indicatorului cost/venit în scădere și o acoperire prudentă cu provizioane, suntem pregătiţi pentru provocările pieței, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea”, a spus Ciorcilă.

 

Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, declară: ”Primul semestru al acestui an a însemnat creştere continuă pentru BT - de la profit, volum al operaţiunilor, până la total active. Am atins ţinta de eficientizare a proceselor şi de creştere a veniturilor operaţionale, în contextul în care am continuat să credităm economia românească. Focusul nostru este, în continuare, creşterea creditării şi a veniturilor”.

 

Continuarea susţinerii economiei reale, dezvoltarea unor produse şi servicii noi, concentrarea pe creşterea activităţii în toate ariile de interes pentru Banca Transilvania au dus la creşterea veniturilor operaţionale BT în primul semestru din 2014. 

 

Acestea au ajuns, în primul semestru din 2014, la 907 milioane lei, cu 24% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau de 734 milioane lei. Marja netă a dobânzii a fost de 3,45%, în semestrul I 2014. Rezultatul pozitiv al băncii, înregistrat în acest an, a fost sprijinit în mod determinant de iniţiativele de eficientizare a activităţilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 7 puncte procentuale fata de semestrul I 2013, ajungând la 44,6% în semestrul I 2014.

 

Numărul de clienţi activi ai băncii - persoane fizice şi companii – s-a menţinut la nivelul înregistrat la 31.12.2013, şi anume 1,76 milioane de clienţi. Focusul Băncii Transilvania a fost clienţii retail şi IMM, precum şi segmentele specializate - agricultura şi domeniul medical. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, iar ritmul de creştere al  veniturilor din comisioane operaționale a fost de peste 15%.

La 30.06.2014, soldul creditelor BT era de 19.773 milioane lei, iar resursele atrase de la clienți au ajuns la 26.904 milioane lei, raportul credite – depozite fiind de 73,50%. Banca Transilvania continuă să se bucure de un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate structurală de 51,5%, sensibil mai bun decât media sistemului bancar.

 

În conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos în afara bilanţului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile şi erau integral acoperite cu ajustări de depreciere. Ca urmare a acestei operaţiuni, au fost scoase în afara bilanţului, în primul semestru 2014, credite cu o valoare brută de 320 milioane lei.

 

Banca Transilvania a păstrat în decursul ultimilor ani politica de creditare prudentă, punând accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,30% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul semestruluiI 2014, fiind sub media sistemului bancar din România. Urmărind păstrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar şi în condiţiile în care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase în afara bilanţului, BT a înregistrat în primul semestru din acest an cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 256 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezintă în continuare peste 123%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani. 

 

Strategia are ca rezultat consolidarea stabilităţii financiare a Băncii Transilvania. Soldul total al provizioanelor este de 2.470 milioane lei, la data de 30 iunie 2014, faţă de 2.493 milioane lei, la sfârşitul anului 2013, acesta fiind influenţat, de asemenea, de operaţiunea de scoatere în afara bilanţului din semestrul I 2014.

 

Banca Transilvania a încheiat primul semestru din 2014 cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generând tranzacții cu 16% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor este de 17,3%. Semestrul I 2014 a adus creșteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail fiind acordate credite în valoare de 956 mil. lei. În ceea ce privește companiile, în cursul semestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 12.400 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 450 mii lei.

 

Solvabilitatea băncii este de 14,16%, luând în considerare profitul cumulat al primului semestru.

 

În iunie 2014, Banca Transilvania a primit din partea Fitch Ratings reconfirmarea ratingului ”BB-”, cu perspectivă stabilă, pentru finanțările în valută pe termen lung și ”B” pentru cele pe termen scurt. Factorii determinanți ai reconfirmării rating-ului Băncii Transilvania sunt următorii: baza stabilă de depozite, profitabilitatea sustenabilă a băncii, capacitatea internă de generare de capital, concentrarea scăzută a portofoliului de credite, cota redusă de credite în valută și acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante.

Comentarii Facebook