Duminica 22 Decembrie

Banca Transilvania distribuie dividende consistente din profitul pe anul 2021. Banca este extrem de solidă


Banca Transilvania va acorda acționarilor dividende în numerar de 800 de milioane de lei din profitul de 1,8 miliarde lei obținut în 2021, ca urmare a deciziei Adunării Generale a Acționarilor (AGA). 

Dividende în numerar pentru peste 40.000 de acționari

800 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 45% din profitul anului 2021, vor fi distribuiți ca dividend de BT. Dividendul brut/acţiune este de aproximativ 0,12 lei, echivalentul unui randament de 5%. Ex-date este 3 iunie a.c., iar data plății dividendelor este 16 iunie a.c.

Banca Transilvania își va majora capitalul social prin emisiunea a 765 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate aproximativ 12 acţiuni gratuite la 100 acțiuni deţinute la data de înregistrare.

Consiliul de Administrație BT pentru următorii patru ani: mandate noi și doi membri noi

Horia Ciorcilă, fondator și Președinte al Consiliului de Administrație din 2002, a primit al șaselea mandat consecutiv.  

Patru membri CA au obținut un nou mandat din partea acționarilor: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea și Vasile Pușcaș. Consiliul de Administrație are, de asemenea, doi membri noi, Lucyna Stanczak-Wuczynska și Florin Predescu Vasvari. 

Sub coordonarea Consiliului de Administrație care își încheie mandatul în aprilie a.c., Banca Transilvania a marcat o serie de rezultate remarcabile:

A devenit cea mai mare bancă din România; 

Cota de piață a crescut de la 16,4% la 19,6%;

Numărul de clienți a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane;

Capitalizarea bursieră a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018);

A achiziționat alte două bănci, Bancpost și Idea::Bank, precum și companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurări și pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare și Certinvest Pensii. De asemenea, BT și Grupul Țiriac au semnat un acord de achiziție a companiei Țiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzacției este în prezent supusă aprobării autorității competente.

BT a încheiat anul 2021 cu cifre peste media pieței în ceea ce privește creditarea și volumele operaționale. Creșterea volumului de operațiuni și reducerea costului riscului au contribuit la înregistrarea unui profit net de aproape 1,8 miliarde lei, +48,9% față de 2020. Activele băncii au ajuns la 125 miliarde lei, +21% față de 2020, creștere generată de ascensiunea creditării. 

Banca Transilvania și-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde lei, cu 18% peste nivelul câştigului de anul trecut. 

Comentarii Facebook