Vineri 22 Noiembrie

Banii europeni pentru înființare de întreprinderi sociale, pe modelul startup - urilor. Se acordă 100.000 de euro


Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a anunțat la Cluj că ministerul va finanța cu 320 de milioane de euro 116 entități, care la rândul lor vor avea obligația de a înfiinţa 2000 - 2100 de întreprinderi sociale.

Întreprinderile acestea sociale vor fi subvenţionate cu granturi, cu sume nerambursabile de către entităţile pe care noi le finanţăm, cum este astăzi cazul primăriilor cu care am semnat contracte de finanţare; granturile sunt de maximum 100.000 de euro, în funcţie de numărul de locuri de muncă create de fiecare întreprindere socială (minim 5 pentru a primi suma maximă de 100.000 de euro). Ministerul Fondurilor Europene finanţează un număr total de 116 astfel de proiecte, (...) organizaţii, primării, entităţi care primesc bani pentru a sprijini crearea de noi întreprinderi sociale. Bugetul total pentru aceste 116 proiecte este de 320 de milioane de euro. Ne aşteptăm să creăm peste 2.100, 2.200 de întreprinderi sociale prin intermediul acestui buget”, a spus Roxana Mînzatu.

Ministrul a semnat la Cluj câteva contrate.

Am semnat câteva contracte de finanţare din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, ceea ce înseamnă crearea de întreprinderi sociale. Practic, primarii cu care am semnat astăzi contractele de finanţare sunt susţinuţi cu fonduri nerambursabile în proiecte care valorează 10-12 milioane de lei pentru a dezvolta economia socială, un concept nou şi îi felicit pentru curajul de a investi şi energie şi bani şi încredere în acest tip de concept pentru comunităţile domniilor lor. Prin banii pe care îi oferim, cel mai important e că vor putea subvenţiona înfiinţarea de întreprinderi sociale”, a mai spus Roxana Mînzatu.

Practic, fiecare entitate care a fost acceptată în program (primărie, fundație, asociație etc) va avea obligația de a face cursuri pentru instruirea antreprenorilor sociali. În cazul Primăriei din comuna Recea, județul Maramureș, care a semnat la Cluj un contract pentru 13,84 milioane de lei, ținta este de a face cursuri pentru 161 de oameni, din care 105 trebuie să își găsească de lucru în cele 21 de societăți sociale ce vor fi înființate. ”Noi, acum, în comună, colaborăm cu firme care fac dezăpezire, salubrizare stradală și pe spațiile verzi, dar am vrea să lucrăm pe viitor cu întreprinderile sociale unde vor lucra localnici din Recea. Mai putem face întreprinderi sociale în domenii de foto-video, restaurante, cosmetică și frizerii, practic orice în afară de domenii care se ocupă cu vânzarea de tutun, alcool și jocuri de noroc”, a explicat Pavel Octavian, primarul din Recea, județul Maramureș.

În Regiunea Nord-Vest sunt 22 de entități care vor primi fonduri pentru a finanța cursuri și înființarea de întreprinderi sociale. 

Paleta de întreprinderi sociale care pot fi înființate este uriașă. 

Comentarii Facebook