Vineri 22 Noiembrie

Barurile și restaurantele nu respectă noua lege a bacşişului. Patronii riscă amenzi usturătoare dacă nu îl trec pe nota de plată


Bacșișul fără bon fiscal este interzis, iar patronii care acceptă bani fără să-i treacă pe nota de plată riscă amenzi usturătoare. Chiar și așa, legea intrată în vigoare la începutul anului nu este respectată nici măcar în jumătate dintre baruri și restaurante. 

Între 10 şi 15%, atât trebuie să fie bacşişul lăsat de client pentru servirea de care are parte la restaurant sau terasă. Bonul fiscal trebuie să aibă o rubrică specială, în care clientul să treacă procentul pe care vrea să-l ofere ospătarului. Bacşişul se impozitează cu 10%, iar în cazul în care diferenţa de 90% nu ajunge la angajat, angajatorul va fi amendat cu  până la 4.000 de lei

Sancţiuni contravenţionale sunt şi pentru cei care nu trec pe bonul fiscal rubrica de bacşiş. „Cei care nu au rubrica de bacşiş pe bonuri riscă iarăşi în cazul în care se plătesc bacşişuri, în cazul în care salariatul este întrebat de un inspector riscă sancţiunile legii”, explică analistul financiar Dan Schwartz, potrivit Observator

„Cu mai multe reguli vin și mai multe fraude”

Dacă unii s-au conformat, alţii mai trag de timp. Analiştii spun că actuala formă a legii deschide noi drumuri spre fraude.  „Dat fiind faptul că nu se specifică în mod clar ce se întâmplă cu sumele care depăşesc cele 15% din valoarea notei de plată. Nu scrie negru pe alb tot ce trece peste 15%, se consideră venit din salariu. Atunci când legea este ambiguă, este o poartă deschisă către nereguli”, mai explică acesta. 

Cei mai mulți plătesc bacșișul cu cardul, iar clienții sunt nemulțumiți de impozitarea cu 10 procente. „Las minim 10%, depinde. Rotunjesc suma. Nu prea mi se pare sincer ok să fie impozitat”, spune un client. 

Legea a fost una dorită de către reprezentanţii HoReCa din România, tocmai pentru ca angajaţii să fie mai stimulaţi. „Ei până acum plecau cu un bacşiş integral 100% din ceea ce li se plătea cash. În momentul de faţă după aplicarea legii pleacă cu 90%, dar dintr-un bacşiş cu o bază mult mai mare de aplicare”, explică președintele HORA, Ion Biriș. 

De asemenea, legea stabileşte clar că bacşişul astfel reglementat nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacşişuri către salariaţi.


Comentarii Facebook