Vineri 22 Noiembrie

Biodiesel din porumb - inovație pe piața agricolă



Biodieselul este un biocombustibil lichid obținut din uleiuri vegetale sau grăsimi naturale prin procese industriale, având ca proprietate principală faptul că emisiile de sulf din mediul înconjurător sunt complet eliminate, iar restul gazelor toxice emanate sunt cu circa 50% mai reduse în comparație cu poluarea provocată de carburanții fosili.

Biodieselul poate substitui dieselul obişnuit fără a fi nevoie să fie realizate modificări la motor, menţinând capacitatea sarcinii utile a vehicolului şi a razei de acțiune a motorului dieselului.

Înlocuirea combustibililor fosili cu biocombustibili este o practică ce a prins aripi în contextul poluării aerului datorat gazelor cu efect de seră şi al creşterii preţului la petrol, iar în ultimul timp se fac tot mai multe investiţii în acest domeniu.

Tot mai mulți fermieri folosesc porumbul pentru a obține biocarburați, atât agricultorii europeni, cât și, în special, cei americani, care dezvoltă în continuu practica producerii biocombustibilului din porumb.

Unele fabrici de etanol folosesc procedeul de fracţionare în cazul extragerii biocarburantului din porumb. Cercetătorii americani susțin că această tehnologie poate fi utilizată pentru a produce până la de trei ori mai mult ulei de porumb, totodată fracţionarea putând fi folosită şi pentru a produce fibre pentru etanolul celulozic precum şi nutreţ bogat în proteine pentru sectorul zootehnic.

Potrivit datelor de producție agricolă înregistrate în România, cu doar 2,5 kilograme de porumb se poate obţine puterea calorică echivalentă a un litru de motorină. Și anume, puterea calorică a porumbului uscat este de 4718 Kcal / kg şi umiditatea de 14%, comparativ cu cărbunele utilizat de centralele de energie termică, a cărui putere este de 1600-2000 Kcal/kg, iar umiditatea de 14%. Aşadar, vedem că porumbul demonstrează avantaje clare într-un domeniu nou pentru agricultura europeană dar și pentru cea internațională.

În acelaşi timp, porumbul este o resursă valoroasă deoarece, spre deosebire de cărbune, nu conţine sulf. Urmând logica obținerii unor rezultate în creștere în producerea de biocombustibil în baza prelucrării porumbului, fermierii care se ocupă de cultivarea porumbului au primit, putem spune, o temă pentru acasă. Utilizarea hibrizilor performanți din seria DEKALB precum și menținerea unor tehnologii moderne de cultivare accelerează creșterea semnificativă a volumului producției la hectar, fapt care pune în avantaj direct pe actualii și viitorii „cultivatori de biodiesel”.

Cu siguranţă, combustibilul biodiesel, fie că vorbim de cel obținut din semințele de rapiță sau de cel produs din boabele de porumb, este combustibilul viitorului, iar oamenii trebuie încurajați să investească în agricultură, deoarece combustibilul alternativ, cu toate avantajele pe care acesta le aduce, poate fi produs doar doar dacă se creează o agricultură rentabilă.

Comentarii Facebook