BNR: Ca să-ți iei un apartament de două camere în Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena. Clujul, un oraș supraevaluat!
În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe. Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur, scrie Hotnews.ro.
Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR. În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București
Probleme persistente pe piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Aceste probleme urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.
În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată Banca Centrală.
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător
Cel mai redus număr al tranzacțiilor se constată în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj (sub 0,6 la sută din numărul tranzacțiilor au loc în fiecare dintre aceste județe). O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt finanțate prin credit bancar (circa 38 la sută).
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător și includ: taxa de timbru, taxele notariale și taxa de înregistrare și între 3 la sută și 6 la sută pentru vânzător.
Cele mai mari costuri de tranzacționare sunt înregistrate în Franța, Malta sau Belgia, însă în Bulgaria, Cehia sau Polonia costurile de tranzacționare a bunurilor imobiliare sunt inferioare celor consemnate în România.
Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 cu 8,5%
Conform datelor la septembrie 2022, indicele costului de construcție aferent segmentului clădirilor rezidențiale a înregistrat o rată anuală de creștere de 14,3 la sută, pe fondul creșterii cheltuielilor cu materiile prime, precum și a problemelor în lanțurile de aprovizionare. Creșterea costurilor de construcție este de natură să pună presiune în continuare asupra creșterii prețurilor imobiliare.
Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută). Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune.
Evoluțiile prețurilor din perioada următoare depind de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare pe fondul creșterii ratelor de dobândă și majorarea incertitudinilor în noul context geopolitic. Aceștia sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să tempereze creșterea prețurilor imobiliare.
53 Comentarii
Societate financiară specializată în toate domeniile de creditare.
Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung.
Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar.
Oferim… Citeste mai departe
Societate financiară specializată în toate domeniile de creditare.
Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung.
Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar.
Oferim… Citeste mai departe
Cine nu vrea la Clooooj sa vina cu mi e la Spania , chi.zdoku e mare cat galeata de la Prival!!!!
@Antonia.: ți-ai luat și consoarta cu tine?
Cui nu -i place orașul minune, sa se reprofileze.
Pot sa facă videochat și la Jibou.
@Antonia.:
@Scoate limba din kurul lui Boc!:
Mai discutam peste un an ,.doi, pe fondul cresterii dobanzii si a ratelor, se vor inmulti numarul celor care vor intra in incapacitate de a plati, vor creste executarile silite, numarul caselor scoase la vanzare de executori vor determina un pret tot mai jos. Nu va fi rau doar pentru cei care vor intra in incapacitate de plata, ci si pentru ceilalti,… Citeste mai departe
@Preturile vor scadea dramatic: Dacă DNA nu iei face treaba o sa fie cumparate de agenți imobiliari cu bani la "gri" doar sa tina piața sus
aiurea in centrele marilor orase...nu e prea loc pe maruntis.....la fel si prin cartierele mai rasarite...da la Turda nene de ce sa nu mergi..or la Huedin???Asa e si dincolo....vrei vecini buni..platesti...nu la ghetou or favelas moderne...vecini din irak...turci...Maroc or Oman....Germania...Franta...toata Europa e la fel...Dincolo peste ocen...e cu… Citeste mai departe
@bulan ciocan: Ai citit măcar articolul ?
@bulan ciocan:
@Scoate limba din kurul lui Boc...as scoate da nu pot de muma ta....
Noroc cu dl primar , ca altfel toate viniturile aveau locuinte , rrumanilor , bobor PSBTHLIMC....
Uitați un lucru, piața imobiliară din Viena este dominată de primărie care este de departe cel mai mare proprietar de locuințe din oras. Iar chiriile pe care le solicită nu sunt exagerate. De ce sa devii proprietar?
@Alt Hans:
@Alt Hans: Ca sa nu umbli cu traista in spate, vinitura fugita din satul noroios cu buda cu ziare si lobode.
O fi un idiot Boc, dar și autorul articolului nu prea le are cu logica. Tocmai că rezultatele acestui raport pun în balanță pe de o parte veniturile, pe de altă parte cheltuielile și prețurile apartamentelor. Deci dacă două orașe au cam același "scor", înseamnă că balanța asta între venitori și cheltuieli e cam aceeași. Nu că dacă economisești 11 ani… Citeste mai departe
noroc cu preturile ca altfel ar fi plin de vinyituri in cluj
@andi: bobor PSBTHLIMC...
@andicapatui: te repeți ca un vinil luzăre mai dă-te-n slobozia de ratat
@petarde_ARAD: uite rrumanu cum sare , bobor PSBTHLIMC....
Daca nu va permiteti credite , cumparati cu banu jos cum era pe vremuri , mergeam la notar cu plasa cu bani! Spor la cumparaturi !
@Kyro: ..o sa cumparam de la aia care cred ca daca au semnat un credit casa e a lor...cand de fapt 25-30...e o perioada crunta....pe aia ii asteptam cu contul alimentat..ca cu plasa nu se poate......
Pe vremuri cand locuinta era asa scumpa, se numea iobagie.
@.: Asta cu iobagie e cel mai tare comentariu ever.
Voi chiar nu intelegi cum ii piata in Viena. Acolo toate chiriile si preturile sunt mai controlate ca si aici, fiind o tara mai socialista si mai interventionalista in viata de zi cu zi.
Atat puteti sa lansati titluri de astea de ***** ca lumea sa se certe ca numai asa mai intra cineva pe situl asta de *****.
@Gifi: Da mah...
Ca aici fix piata libera ai cand primaria si imobiliarele influenteaza pretul...
@Gifi: In piata libera din Cluj, cam in cate zone poti conatrui un bloc?
@Gifi:
Principalii cumparatori sunt
Romanii care nu stiu ce sa faca cu banii. Cel mai intalnit sfat la acest nivel este: Cumpara un apartament la Cluj, il dai in chirie, il ai pentru copii.
Asa numitii 'investitori' ce cumpara un etaj, o scara sau un bloc pentru a-l vinde mai scump sau da in chirie la bucata.
Cei ce muncesc in Cluj. Pentru… Citeste mai departe
Un var si-a cumparat acum 6 luni un apartament de 3 camere (cam 70mp) cu loc de parcare si boxa, la stadiul finisat. A dat 380 000 euro si este la periferia Vienei in sensul ca mergi pe jos 5 minute si deja este placuta cu Viena taiata. Pe cand in Cluj un apartament de acest fel il cumperi cu aprox 200 000 euro. Hai sa nu mai exageram ca nu suntem Viena,… Citeste mai departe
@Alin:
@Alin: Multi numai citesc un titlu si nu inteleg cum ii viata in alta tara si care sunt costurile reale. Vad un apartament la periferia Vienei si gata.
@Gicu:
Pai vedeti, sarantocii pot merge in Giurgiu. Aia care castiga bine pot cumpara si in Cluj. Ca sa mervi in Viena sau in Praga e chiar mai scump.
Doar ca sarantocii au fantezii legate de Cluj si stau si se plang ca cineva trebuie sa scada preturile pentru ei.
@ : Agentule imobiliar, n-ai inteles nimic din ceea ce ai citit, ceea ce denota faptul ca esti analfabet functional. Oricine stie ca ati umflat nejustificat preturile in catunul Cluj-Napoca, dar vine si reversul medaliei. Reprofileaza-te cat mai poti, ca ti se vor alatura in curand alti rechini (agenti) si o sa muriti de foame ca nu stiti sa faceti… Citeste mai departe
@ : Nu tu esti ala retardat ca tu nu ai inteles nimic. Cat ai vrea sa fie un apartament? Cand orasul merge bine lumea investete in el. de aia ai si tu un job pentru ca alti creeaza conditiile ca jobul ta sa existe. Dar nu stii de astea stii numa ca nu esti in stare sa faci mai mult asa ca dai din gura.
@Gifi: Ia sa verifice DNA tranzactiile imobilaire din Cluj... pariu ca scade pretul cel putin cu 30%?
Daca se investeste in infrastructura si mai mult...
Sunteti prosti vagon.... in Wien iei cu 70000 eur un garaj,o boxa in pivnita....garsonierele incep de la 250.000
@hans: Nu zice nicaieri cat costa, era vorba de cat trebuie sa muncesti ca sa le platesti. Asa-i ca nu ai inteles nimic din ce ai citit? Cica "prosti vagon" :))))
@bans: PAI ALA SALAHORESTE IN AUSTRIA TOT PE SALARIU DE ROMANIA :))))
@bans: Iar nu intelegi nimic. Degeaba compari o tara cu un standard de viata cu alta. Da va place senzationalul. Atat va duce capul. Atat puteti. Atat meritati.