Bogații Clujului! Sunt peste 300 de milionari în Cluj care au câte 20 de locuințe. Alți 2000 de „săraci”, dețin „doar” 5-9 case
Bogații Clujului: Peste 300 de persoane dețin între 11 și 20 de locuințe, în timp ce mulți tineri plătesc chirii uriașe
Peste 300 de clujeni au între 11 și 20 de locuințe, în timp ce criza locuirii în Cluj-Napoca se adâncește, iar prețurile chiriilor ating cote record. Într-un context în care tot mai mulți localnici sunt obligați să plătească 40-50% din veniturile lor pe chirii sau credite, problema locuințelor sociale devine urgentă. ONG-urile, precum Căși Sociale Acum!, atrag atenția asupra creșterii numărului de proprietari care dețin multiple locuințe, un fenomen îngrijorător care nu face decât să agraveze situația.
Datele recente ale Direcției Taxe și Impozite din Cluj-Napoca arată că în 2024, numărul proprietarilor cu între 5 și 10 locuințe a crescut cu 70%, ajungând la aproape 1.800 de persoane. De asemenea, numărul celor care dețin între 11 și 20 de locuințe a ajuns la 310, ceea ce evidențiază faptul că proprietarii multimilionari din Cluj domină piața imobiliară, în timp ce nevoia de locuințe accesibile pentru clujeni rămâne nerezolvată.
În acest context, activiștii au cerut Primăriei Cluj-Napoca, în ședința de Consiliu Local, de luni, 17 februarie 2025, să aloce mai multe fonduri pentru construirea de locuințe sociale, având în vedere și excedentul bugetar de 707 milioane de lei înregistrat în 2024. Aceste fonduri ar putea finanța construirea de noi locuințe sociale publice, o soluție esențială pentru rezolvarea crizei locuirii.
În ciuda promisiunilor din trecut, Primăria nu a demonstrat un angajament concret în creșterea fondului de locuințe sociale, iar activiștii subliniază că, în loc să investească în locuințe pentru cei care au nevoie de ele, se preferă continuarea dezvoltării imobiliare orientate spre profit. Cășile sociale nu sunt doar o formă de protecție socială, ci o investiție în bunul public, susțin aceștia.
Reprezentanții Căși Sociale Acum! sunt nemulțumiți și de prețurile exagerate plătite de Primărie pentru construcția de locuințe sociale, semnalând că administrația municipală plătește de două ori mai mult pentru un bloc de locuințe sociale decât ar costa pe piața liberă. De asemenea, există o preocupare constantă privind terenurile goale ale Primăriei și lipsa unei strategii clare de reconversie a acestora în locuințe sociale.
În urma acestor observații, activiștii din domeniu subliniază că Primăria Cluj-Napoca trebuie să ia măsuri urgente pentru a asigura locuințe accesibile, pentru a proteja locuitorii orașului și pentru a evita îngreunarea și mai mult a crizei locuirii. De asemenea, se pune accentul pe transparența gestionării resurselor și a patrimoniului municipal, pentru a răspunde cerințelor unei societăți moderne și sustenabile.
Rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile locale în fața acestui apel de a aloca mai multe fonduri pentru locuințele sociale și de a gestiona eficient fondul imobiliar al orașului.
10 Comentarii
Daca nu e bine ca unii au Mai multe locujnte sa ne intoarcem la comunism si sa avem toti doar o locuinta, poatevasa e mai bine si ramane pretul Mai mic la ele.
Bine că pe ăștia, nu ii ia statul la bani mărunți de unde au avut banii sa cumpere atâtea case. Îl ia pe nea Costel din amaratul lui de salariu minim pe economie, pt că patronii milionari și plângăcioși așa te tin in minim ,, că vezi doamne , atâta trebuie să plătesc la stat, că nu are de unde să-ți măreasca". In concluzie, acest bogătași ar trebui… Citeste mai departe
Că parcă avea nu știu câte apartamente cumpărate... ;-)))
@UNDE E HANK REARDEN, BOGĂTAȘUL??: Pai eu am peste 30 de locuințe, nu ma amestec cu toate sarakiile. Plus ca sunt și modest și eram ocupat cu trei studente chiriase nesatisfăcute.
@Hank Rearden :
Sunt unul dintre ei, asta e....
Va dau chirii, contact me.....
:::))))))::::::)))))
Siiii.. minune...toți acești golanasi sunt bujetari sau privați hibrizi..
... e vorba de cei care ar ocupa azilele, e drept ca ar fi vorba de azile de lux, doar ca in Romania nu exista azile aproape deloc, ceea ce exista in Romania sunt doar un fel de sanatorii - spitale care au denumirea de azil.
... orice tara civilizata are azile, azile de lux si cartiere de pensionari in care nu poate cumpara orice persoana chiar… Citeste mai departe
@Varsta medie a acestor bogatasi ? de ce nu o publicati, se stie oricum.: Colectivizarea și alinierea tuturor cetățenilor de modă nouă nimeni nu duce nimic pe lumea cealaltă
@LENIN: ... cand vorbesti de Azile de lux, cartiere specializate de pensionari cu personal medical care deserveste doar pe locatarii acelui cartier de pensionari, exact cum se poate vedea in tarile Vestice UK, USA, etc. ... unde e legatura cu Lenin ?