Bula imobiliară din Cluj continuă să se umfle! Pretențiile vânzătorilor s-au majorat în luna martie, cât costă un metru pătrat
Spre deosebire de criza financiară din 2008, actuala recesiune economică generalizată nu doar că nu a stopat tendinţa generală de creştere a preţurilor locuinţelor şi ale altor active imobiliare, ci a accelerat-o la cote istorice. Prețurile apartamentelor continuă să crească și în „orașul de 5 stele”, așadar bula imobiliară clujeană cu prețuri supraevaluate continuă să se umfle.
Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,9%, ajungând la o medie de 2.396 de euro pe metru pătrat util (față de 2.375 euro pe metru pătrat la finele lui februarie), arată indicele Imobiliare.ro.
Diferența între sumele cerute pentru locuințele noi față de cele vechi este semnificativă.
Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.370 de euro pe metru pătrat (de la 2.347 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans de 1,3% (de la 2.507 la 2.540 de euro pe metru pătrat).
Prețurile apartamentelor continuă să crească ușor în marile centre regionale în opoziție cu evoluția din orașele mici și medii. În luna martie s-a înregistrat o creștere în opt din cele zece orașe monitorizate (București, Cluj, Brașov, Constanța, Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea, Craiova, Ploiești), doar în Ploiești și Sibiu așteptările proprietarilor au fost sub nivelul înregistrat în februarie.
23 Comentarii
https://www.ocregister.com/2023/04/01/californias-housing-bubble-pops-as-fed-shuts-the-pump/
@Decat sa vand/inchiriez de pomana, mai bine le tin goale.: Ar trebui sa fie impozit pe bogatie, nu impozit urias pe salar si aproape zero pe avere (locuinta).
Minciuni ordinare, piata este blocata. Pe de o parte avem pretentiile agentiilor imobiliare si de alta parte cumparatori zero.
@Adrian: Corect. Lumea a inceput sa stranga rau cureaua. Se cumpara /cheltuie mult mai putin la toate capitolele. Si asta e doar inceputul.
avand in vedere salariile de azi fata de alea din 2007, ca sa fim intr-o situatie similara, ar trebui ca preturile sa fie undeva la 4500 de euro/mp, deci mai e loc de crescut pana sa se sparga "bula".
@Hank Rearden:
@Hank Rearden:
@Hank Rearden: Cat aveai salar in 2009, cand s-a spart bula trecuta, si cat ai acum?
La fel au crescut si in 2007-2008, cand in Sua scadeau. Apoi a ajuns vestea in 2 ani si in Romania, ca internetul era lent. 2022=2007, 2023=2008, 2024=2009.
tot mai multi chitaie de foame la oras in cutia de chibrituri da prefera sa stea si sa chitaie decat sa vanda si sa se mute la tara undeva! putori care nu vor sa puna mana la lucru macar sa isi creasca 5 gaini si 1 porc ca sa economiseasca daca capu nu ii duce
Asta este o veste buna! Cu cat balonul imobiliar se umfla mai repede, cu atat va plezni mai tare! Daca pentru blocurile noi facute in ultimii doi ani sa zicem ca mai este i justificare legata de preturile crescute ale materialelor de constructie si ale manoperei, la cele vechi, dinainte de 89 este aberant sa ceri 2500 euro mp! Peste un an acestea se… Citeste mai departe
@Ion de la tara: Chiar si inainte de pandemie, erau praf,faceau economie la materiale dar majorau preturile aiurea.
@Ion de la tara:
Locuintele vechi au de multe ori avantajul locatiei fata de cele noi. Asadar pretul se justifica daca locuinta veche e aproape de centru in comparatie cu un apartament in Borhanci. Sa nu mai vorbim de inflatie care a afectat si euro... Spor la strans la ciorap, la munca tovarasi!
@Ion de la tara: Urmareste statisticile si fa comparatie cu ce este in vest... si apoi sa mai povestim ca sunt preturile mari. Dar ia in calcul si impozitele platite pe an la imobile si valorea cu care se amortizeaza si tot nu doar asa o comparatie superficiala. Uita-te la stadiul de dezvoltare al Clujului fata de alte orase din Europa si fa comparatia… Citeste mai departe