Bula imobiliară din România nu este un mit! Prețurile au explodat de la începutul anului, iar cumpărătorii cad în iluzia „compensării” acestora pe viitor


De la începutul anului 2022, prețul apartamentelor au explodat, analiștii ne avertizează să fim vigilenți, căci se apropie o bulă imobiliară în România. 

La nivel național, în ultimul an, apartamentele s-au scumpit în medie cu peste 17% față de anul trecut, adică cu peste 200 de euro pe metrul pătrat. Acum prețul mediu la nivel național, atât pentru apartamente noi cât și pentru cele vechi, este de aproape 1.600 de euro/mp, notează Antena 3.

Cele mai mari scumpiri pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate la Cluj-Napoca, de circa  300 de euro/mp, unde prețurile se apropie de 2.200 de euro/mp. Totuși, nici capitala nu este codașă în topul orașelor cu cele mai mari scumpiri în imobiliare, în special în rândul apartamentelor noi, care se vând cu circa 1750 de euro/mp, cu 20% mai mult față de anul trecut.

Specialiștii ne atenționează că la etapa actuală prețurile de pe piața imobiliară sunt supraevaluate. Acest fenomen nu va dura o veșnicie, bula imobiliară se va sparge. Măsura scăderii TVA la 5% pentru anumite imobile nu are efectul scontat pentru că dezvoltatorii păstrează prețul final la același nivel, în ciuda scăderii TVA.

Ce este o bulă imobiliară și cum influențează aceasta piața imobiliară

În lucrarea intitulată „Is there a bubble in the Housing Market?”, specialiștii în economie Karl Case și Robert Shiller, definesc noțiunea de „bulă imobiliară” din punctul de vedere al gândirii societății din prezent: așteptările noastre cu privire la creșterile viitoare ale prețurilor, teoriile noastre despre riscul scăderii prețurilor și îngrijorările noastre de a nu avea o pierdere de oportunitate în cazul în care alegem să așteptăm și să nu cumpărăm acum.

În timpul unui bule imobiliare, cumpărătorii de locuințe sunt convinși că o casă sau un apartament pe care în mod normal le-ar considera prea scumpe reprezintă acum o achiziție acceptabilă, deoarece acest preț mare va fi compensat în viitorul apropiat de creșteri semnificative ale prețului. În această situație, cumpărătorii nu vor avea nevoie să economisească la fel de mult cum altminteri ar face în cazul unei achiziții, deoarece se așteaptă ca valoarea crescută a casei sau apartamentului lor să facă economisirea pentru ei.

Totuși, prețurile nu pot crește rapid pentru totdeauna. În momentul în care oamenii percep că prețurile au încetat să crească, motivația lor pentru a accepta prețurile ridicate ar putea să se diminueze. În consecință, prețurile imobilelor ar putea scădea ca urmare a diminuării cererii, iar bula se sparge.

Comentarii Facebook