Duminica 22 Decembrie

Bulgaria trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2024. Vezi ce se întâmplă cu euro în România


De la 1 ianuarie 2024 bulgarii vor trece la moneda euro. Anunțul a fost făcu t de ministrul Inovării. Situația stă diferit în România. 

Bulgaria vaadopta euro de la 1 ianuarie 2024, așa cum decisese precedenta guvernare, au anunțat ministrul de finanțe și cel al inovației de la Sofia, citaâi de agenția Novinite.

Mesajul meu către parlamentul Bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces astfel încât să se poată desfășura cât mai repede posibil”, a transmis ministrul.

Bulgaria a intrat în iulie 2020 în Exchange Rate Mechanism, „Mecanismul European al Cursului de Schimb” (ERM I), un mecanism se definește pentru moneda fiecărui stat din afara zonei euro un curs de schimb central față de euro și un interval standard de fluctuație de plus/minus 15 la sută. 

Îndeplinind această condiție Bulgaria va putea trece direct la euro fără perioade de tranziție. 

Care este situația în România

Primul pas pentru trecerea la moneda euro este participarea la ERM II (Exchange Rate Mechanism, „Mecanismul European al Cursului de Schimb”) aceasta fiind o precondiție pentru adoptarea euro, demers pe care ţara nostră nu l-a făcut până în prezent.

Apoi mai sunt de îndeplinit o serie de „condiţii de convergență” care ar trebui îndeplinite respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. În 2020 Comisia Europeană a precizat că, România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea preţurilor.

Rata medie a inflației în România în ultimele 12 luni, până în martie 2020, a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referința de 1,8%, şi se estimează că va rămâne şi în lunile următoare mult peste valoarea de referință, apreciază Executivul comunitar, informează agerpres.ro.

Mai mult, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.


Comentarii Facebook