Câinii și muncitorii din ferme, înlocuiți cu inteligența artificială! A apărut câinele robot care patrulează zi și noapte și alungă animalele sălbatice
Fermierii din România adoptă tot mai multe soluții tehnologice avansate în agricultură. Utilajele automatizate pentru livezi, câinii roboți care patrulează fermele și dronele pentru fertilizare devin din ce în ce mai populare, contribuind la rezolvarea deficitului de forță de muncă.
Prețurile pentru aceste sisteme automatizate sunt de ordinul sutelor de mii de euro, însă agircultorii încep să le cumpere pentru că unele tehnologii pot înlocui sarcinile a sute de muncitori.
Un exemplu este utilajul de recoltare a strugurilor, capabil să înlocuiască 100 de culegători. Acesta poate recolta 6 hectare în doar 8 ore, separând boabele de ciorchini. Costul unui astfel de echipament variază între 100.000 și 350.000 de euro.
„Avem undeva la 80 de mașini de recoltat în România la ora actuală, dar din cauza lipsei forței de muncă, din ce în ce mai mulți clienți de-ai noștri aleg să treacă pe mecanizat. Calitatea strugurilor este la fel de bună ca cea recoltată manual, doar că este mult mai rapidă și știi sigur că nu ai nevoie să cauți oameni în dimineața culesului, când ai nevoie de ei.”, spune, Mihai Dumitru Paverman, exportator de utilaje.
Un alt echipament inovator este robotul pentru plantații, controlat de inteligență artificială. Acesta poate înlocui patru muncitori, ocupându-se de tocarea vegetației, aplicarea tratamentelor și recoltarea. Costul robotului este de 120.000 de euro și va fi disponibil în fermele din România începând cu anul viitor.
„Înlocuiește munca utilajelor care se achiziționează separat, da, nu mai, nu mai cumpărăm utilaje unitare, freze, plapatoare, Iar dacă tragem un linie și facem un cost al rentabilității o să vedem că per total amortizăm mult mai repede și astfel nu mai avem 10-15 utilaje în fermă care leagă unul pe tractor, lasă-l, ia pompa, ia palpatoru.”, explică Mihai Constantin, manager de vânzări.
Câinele robot care păzește ferma
Printre noile tehnologii se numără și câinele robot, care poate patrula perimetrul fermei și alerta proprietarii în cazul apariției unor intruși sau animale sălbatice. Robotul poate fi echipat cu camere sau brațe de intervenție, conform declarațiilor agentului de vânzări Magyari Ferenc.
„Avem un câine robot care se poate programa pentru misiuni de perimetraj, de supraveghere în fermă această. Acest robot se poate echipa și cu niște camere speciale sau brațe de prindere pentru orice intervenție.”, spune Magyari Ferenc, agent de vânzări.
Dronele agricole sunt și ele tot mai des utilizate. Acestea pot uda până la 21 de hectare de teren într-o oră, reducând costurile de operare față de metodele convenționale. O dronă agricolă costă aproximativ 30.000 de euro și este prezentă deja în peste 200 de ferme din România.
„Costul de de operare la o dronă agricol este mult mai redus față de CO, modul convențional, să zicem generatorul, care consumă combustibil în jur de zero 5l la hectar. În rest, nu mai avem de nevoie de logistică foarte mare ca să cărăm în teren multă apă, fiindcă cutronile se stropește cu cantitate redusă de apă.”, a precizat Magyari Ferenc, la Antena 3 CNN.
O atfel de dronă costă aproape 30.000 de euro, iar deja se regășește în peste 200 de ferme din țară.
4 Comentarii
Roboți și Ciupanezii ne vor înlocui noi nu vom mai face nimic numai o să FRECĂM MENTOSANUL
Nu e traditional… nu face parte din firu epic stramosesc. Nu primim wokisme
Hotii ar trebui sa se apuce de furat paznici robotizati, ca sunt mai scumpi dexat lucrurile pazite.
@x: Corect! Buna asta:)