Duminica 22 Decembrie

Calculator Timbru de mediu 2013. Află cât trebuie să plătești

 

Timbrul de mediu înlocuiește vechea taxă de poluare, care întră în vigoare din 15 martie.  

 

Prin introducerea timbrului de mediu, pentru autoturismele din categoriile Euro 4 şi Euro 3, proprietarii vor plăti la înmatriculare mai mult cu 10-15% decât înainte, în timp ce, pentru maşinile Euro 5, sumă de plată va fi asemănătoare cu cea achitată şi până acum. Timbrul de mediu va scădea, însă, cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro, potrivit avocatnet.ro.

 

Calculator Timbru de mediu 2013

 

OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013.

 

Acest act normativ abroga vechea lege care reglementa taxa de poluare (legea nr. 9/2012), precum si normele sale de aplicare.

 

Cum se calculeaza timbrul de mediu

 

Timbrul de mediu, care va intra in vigoare de la 15 martie, se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si anumite reduceri in functie de vechimea autoturismului si rulajul mediu anul real al autovehiculului.

 

Potrivit reglementarilor cuprinse in OUG nr.9/2012, vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, iar cand nu se poate face dovada datei inmatricularii autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.

 

Concret, pentru autoturismele cu norme de Euro 5 sau Euro 6, taxa se calculeaza dupa formula:

 

Suma de plata = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

 

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimata in grame /km, mentionate in cartea de identitate a autovehiculului;

B= valoarea emisiilor de CO2, exprimata in euro/l gram km, prevazuta in anexa nr. 1;

C = cota de reducere a timbrului, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 3;

 

Pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4, formula de calcul a timbrului de mediu este:

 

Suma de plata = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

 

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimata in grame /km, mentionate in cartea de identitate a autovehiculului;

B= valoarea emisiilor de CO2, exprimata in euro/l gram km, prevazuta in anexa nr. 1 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scanteie si prevazuta in anexa nr. 2 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare;

C = cota de reducere a timbrului, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 3;

 

Pentru autoturismele non-euro, Euro 1 sau Euro 2,  valoarea taxei pe poluare va fi calculata dupa o alta formula, si anume:

 

Suma de plata =  = [(E x D x (100-C)]/100, unde:

 

C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;

D = cilindreea – capacitatea cilindrica, exprimata in centimetri cubi, prevazuta in certificatul de inmatriculare a autovehiculului sau in cartea de identitate a autovehiculului;

E = timbrul de mediu, prevazut in coloana nr. 3 din anexa nr. 4 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scanteie si prevazuta in coloana nr. 4 din anexa nr. 4  pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare;

 

Exact ca in cazul taxei auto, suma de plata se calculeaza in euro, dar va fi platita in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.

 

Timbrul de mediu se plateste de contribuabili intr-un cont  distinct deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, iar dovada platii va fi prezentata cu ocazia inmatricularii sau trabscrierii dreptului de proprietate.

Comentarii Facebook