Duminica 24 Noiembrie

Carbochim, la borna reinventării - 160 de angajați, afaceri de 7 milioane de euro, 12% din producție se exportă


Sunt cifrele reprezentative pentru Carbochim, fabrică ce continuă să fie un reper al industriei clujene și naționale de 75 de ani. Este, de asemenea, printre puținele fabrici, din Cluj-Napoca și din țară, care au supraviețuit capitalismului, ba, în acest caz, chiar a finalizat, anul trecut, un proces major de modernizare, care să-i securizeze activitatea. În același timp, fosta platformă, unde activitate era restrânsă pe mai puțin de o treime din suprafața totală, face obiectul celei mai mari investiții private care s-ar putea realiza la Cluj. 

Numitorul comun este Iulius, compania care a preluat producătorul de materiale abrazive, în 2020, și a facilitat investiția de 5 milioane de euro în relocarea și retehnologizarea Carbochim,  ca primă etapă în realizarea celui mai amplu proiect de reconversie urbană din România, investiție de 500 milioane de euro, prin care fosta platformă va deveni un ansamblu mixt. Rezultatul: Carbochim continuă să fie un nume relevant pentru industria autohtonă, iar orașul beneficiază de reconversia unei zone foste industriale, incintă închisă, inaccesibilă comunității, în care activitatea s-a diminuat considerabil în ultimii ani. 

02.jpg

Motoare noi pentru producția Carbochim

Producătorul de materiale abrazive a anunțat recent rezultatele pentru 2023, pe care l-a încheiat cu o cifră de afaceri de 34,21 milioane de lei, aproximativ 7 milioane de euro. Rezultatul este comparativ celui din 2022, în condițiile în care 2023 a fost anul în care s-a desfășurat modernizarea. Demersul a presupus atât mutarea în hale noi, cât și achiziționarea de utilaje moderne și montarea de panouri fotovoltaice. Aproximativ 12% din cifra de afaceri reprezintă activitatea de export.

„Relocarea într-un spațiu adaptat nevoilor actuale și pentru un flux tehnologic modern și eficient ca și costuri a fost un obiectiv de-al nostru de foarte multă vreme. Este o mare bucurie că, la aniversarea a 75 de ani de la înființare, producem materiale abrazive de o calitate și mai bună, în locații cu un mediu de lucru propice și echipate cu utilaje performante, mult mai eficiente raportat la costuri. Privim și mai încrezători viitorul fabricii, păstrând Carbochim un nume de mândrie locală și, de ce nu, națională. Suntem un simbol pentru industria clujeană și suntem recunoscători că ne putem aduce în continuare contribuția pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, dar și la realizarea unor proiecte viitoare de anvergură. Este o reușită pe care am putut-o realiza cu sprijinul companiei Iulius, care a devenit acționar majoritar în 2020, moment în care au început și planurile de dezvoltare”, declara Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim, în cadrul unui eveniment găzduit în noile hale.    

Într-o locație mai eficient de gestionat și cu echipamente noi, care optimizează munca celor 160 de angajați ai fabricii, planurile de viitor nu au întârziat să apară.

04.jpg

„Procesul de relocare și retehnologizare este unul important pentru susținerea competitivității, permițând optimizarea întregului flux de producție, creșterea calității produselor, dar și o reducere semnificativă a costurilor de operare. Credem că vom înregistra un consum cu circa 40% mai redus. De asemenea, ne-am orientat spre dezvoltarea de produse abrazive care sunt folosite în industriile: auto, rulmenți, cuțite, metalurgie și altele. Pe baza îmbunătățirilor aduse pe toate planurile, anticipăm pentru următorii doi ani o creștere cu 20% a afacerii. Estimăm că vom putea ajunge la o creștere a profitului din activitatea de bază cu circa 50%, raportat la același volum de producție ca și în anii precedenți”, a spus Viorel Popoviciu.

Ce se întâmplă pe fosta platformă? 

Odată finalizată prima etapă din planurile pentru Cluj ale Iulius, mutarea și modernizarea fabricii, s-a demarat și procesul de dezvoltare a proiectului propus pe fosta platformă industrială, un demers care a obținut avizele necesare de la instituții, a trecut prin dezbateri publice și ședințe CTATU îndelungate și acum este pe ultima sută de metri în obținerea PUZ-ului. 

Între timp, pe cele 13,5 hectare ale fostei platformei au început lucrările de demolare a vechilor hale, cu excepția a două clădiri identificate de specialiști ca având o valoare de patrimoniu și care vor fi parte din noul proiect. Este vorba despre clădirea administrativă, de cărămidă, la care au început deja lucrările de conservare, și hala cu arcade, construită în anii ՛50, care va primi funcțiuni culturale, fiind stabilit deja să găzduiască un spațiu dedicat artelor performative, ce va fi gestionat de Centrul Cultural Clujean. 

Pe lângă acestea, proiectul nou va integra: retail, office, funcțiuni culturale și sală de spectacole, centre de divertisment pentru toate categoriile de vârstă, fresh market, servicii, hub medical, facilități sportive, restaurante și cafenele, dar și 52.000 mp de spații verzi amenajate, inclusiv malul Someșului, care va deveni astfel accesibil publicului. Cea mai mare investiție privată din Cluj va veni și cu un aport major la infrastructura de mobilitate a orașului, pentru că vor fi amenajate, conform unui acord deja agreat cu Municipalitatea: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo; modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris; două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel, 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului, peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete și infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice. 

Acestea vor fi rezultatele unui demers de reconversie urbană unic în România prin amploarea sa și a beneficiilor generate. Carbochim devine, astfel, printre extrem de puținele exemple din țară de platforme industriale care au fost valorificate și integrate în dezvoltarea orașelor, dar care și-a și păstrat activitatea neîntreruptă și continuă să producă. 

05.jpg

Comentarii Facebook