Care sunt pensiile care cresc după recalculare. Ministrul Muncii a spus cine va beneficia de pensii mai mari


Vor beneficia de pensii mai mari cei care au stagii de cotizare mai lungi

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat astăzi că recalcularea pensiilor după noua formulă este prioritară pentru ministerul pe care îl conduce. Ea a precizat că modificarea pragului de 2.000 de lei, de la care se impozitează pensiile, depinde și de Ministerul Finanțelor. Ministrul a adăugat că cele mai mari creșteri le vor primi pensionarii care au stagii mai lungi de cotizare.

"În momentul acesta, prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă, în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar, în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ci și de Ministerul Finanţelor. Prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării", a declarat Simona Bucura-Oprescu marți, la Iași, întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor. Ea a subliniat că vor beneficia de creşteri semnificative ale pensiilor persoanele care „au stagii de cotizare mai lungi”, respectiv mai mari de 25 de ani.

"Legea 363 din 2023 încurajează munca şi îi recompensează pe cei care au muncit mai mult, prin punctele de stabilitate. Este evident că cei care vor avea stagii de cotizare mai mici nu vor avea aceleaşi beneficii", a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, ministrul a fost întrebat dacă din septembrie vor mai exista în România pensii de 400-500 de lei. "În acest moment în România nu există pensii de 400-500 de lei. În 2023 am avut pensia minimă, indemnizaţia minimă socială, de 1.125 de lei. În 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. Prin urmare, astăzi nu avem în România niciun pensionar, nicio persoană în sistemul de pensii care să aibă un cuantum mai mic de 1.281 de lei", a mai spus ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat luni că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei. Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate. "La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", a spus premierul Ciolacu.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.700 de lei este impozitată cu 70 de lei.

Comentarii Facebook