Carmangeria Moldovan, amendată de Protecția Consumatorilor Cluj. Carnea expirată era alături de cea bună și urmau să fie ambalate


UPDATE:

Președintele Consiliului de Administrație al camrmangeriei Moldovan, Cosmin Moldovan, neagă acuzațiile din partea Protecției consumatorului și cele răspândite în media:

Este adevărat că în data de 22 septembrie 2021 o echipă de control a CJPC Cluj a demarat un control la punctul nostru de lucru din Sânnicoară, control care nu a fost finalizat și nu au fost stabilite deficiențe și măsuri de conformare. Cu toate acestea, potrivit articolelor apărute în presă, echipa CJPC Cluj a emis un comunicat de presă, încălcând Procedura cadru ANPRC privind activitatea de supraveghere și control care stipulează că ’’informațiile date spre publicare în mass media trebuie să fie bine fundamentate, renunțându-se la publicarea constatărilor înainte de finalizarea investigațiilor’’, fapt ce ne-a adus grave prejudicii materiale și de imagine. 

În data de 26 septembrie 2021, compania noastră a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj, Instituția Prefectului, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj în legătură cu maniera abuzivă și lipsită de profesionalism prin care echipa CJPC Cluj a declanșat controlul în companie. 

În același timp, am recuzat echipa de control a CJPC Cluj și am cerut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj să dispună efectuarea unui control independent la unitățile companiei – fabrică, depozit și magazine de desfacere, prin desemnarea unei echipe de comisari din alt județ, regiune sau agenție. 

Este pentru prima oară în cei 27 de ani de activitate în care am decis să facem plângere împotriva unei echipe de control venită de la o instituție a statului deoarece considerăm că această echipă a avut un comportament abuziv, depășindu-și atribuțiile, fără să respecte procedurile obligatorii privind activitatea de supraveghere și control, și încălcând în același timp normele de siguranță sanitară impuse de pandemie.

Echipa de control a CJPC Cluj a refuzat prezentarea și comunicarea tematicii și scopului controlului, precum și a ordinului de serviciu, a folosit camerele de la telefoanele mobile, fără acordul prealabil și permisiunea managementului firmei, deși normele interne prevăd acest lucru, a avut un comportament agresiv, jignitor, de intimidare, amenințare și șantaj, neadecvat funcționarului public și în neconcordanță cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. 

Echipa de control a intrat abuziv, pe calea de acces a camioanelor, direct la rampa care deservește depozitul de produse din carne nedestinate consumului uman, și a început să fotografieze și să filmeze produsele neconforme, retrase de la comercializare. Aceste aspecte sunt înregistrate de camerele video din dotarea companiei.”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții camrmangeriei Moldovan.

Carmangeria Moldovan a fost amendată de Protecția Consumatorilor Cluj.

Protecția Consumatorilor anunță că, în timpul controlului, comisarii au constatat următoarele:

În depozitele de materii prime s-au regăsit produse fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare precum şi produse ambalate cu data limită de consum depăşită, alături de produse conforme, care urmau să intre în producţie ca fiind parte din produsele finite.

Având în vedere aceste nereguli constatate, operatorul economic a înţeles gravitatea faptelor şi a dispus, în regim de urgenţă, pe data de 22 septembrie 2021, până la ora 14.00, retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de produse finite care au la bază materiile prime suspicionate cu neconformităţi.

Ținând cont de reprezentativitatea operatorului economic și numărul mare de unități pentru vânzarea produselor pe care acesta îl deține, la nivelul întregului județ, concomitent cu numărul mare de consumatori posibil afectați, operatorului economic i se va aplica o amendă contravențională, conform prevederilor legale, între 3.000  şi 30.000 lei, după finalizarea actului de control”.



Comentarii Facebook