Carne din focare de gripă aviară vândută și la Cluj
Circa 17 tone de carne de pasăre din Ungaria, din zone aflate sub restricţie din cauza gripei aviare, au fost livrate în România, iar 13 tone au ajuns în 26 de județe, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În depozitele unde au ajuns cele 17 tone de carne de pasăre au mai fost găsite 3,3 tone, iar restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de judeţe din România: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a acționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.
”Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.
Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.
Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe.
Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene”, precizează oficialii ANSVSA.
Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat.
Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.
Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislatiei naționale și europene.
Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.
Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
5 Comentarii
Da cum plm a intrat în țară cantitatea asta? Cine o avut interesul să ajungă carnea să fie distribuită?
La taranii piticului merge orice. Se spala pe gat cu un litru de palinca si trece.
Din câți in câți ani se repeta oare problema. Va urma boala vacii nebune și altele. Sa aibă cineva interese mari odată la ceva vreme?
Chiar nu știam ce ne lipsește că in rest avem de toate , noroc că nu se transmite ca si căscatul și prostia că după câtzi proști și căscatzi umblă in oraș zici că- i pandemie.
Pentru siguranță trebuie întrebat întotdeauna care e proveniența cărnii. E practică asta de a arunca carnea interzisă în curtea noastră, a făcut-o Kaufland mai demult cînd cu scandalul cărnii de porc cu dioxină (aia chiar e o problemă mare, căci e carcinogen).
Virusul aviar, pesta porcină, boala copitei însă, toate acestea sunt netransmisibile la… Citeste mai departe