Vineri 22 Noiembrie

Carnea de miel, o raritate pe masa de Paște a românilor în acest an: „Degeaba cere unul preț mare dacă nu sunt bani. Românii nu au putere de cumpărare”


Din cauza prețurilor crescute, mulți români  nu vor avea carne de miel pe masa de Paște. Prețul unui kilogram de carne de miel se va situa între 55 și 65 de lei în acest an, potrivit Monitorului Prețurilor.

Crescătorii de oi sunt disperați și spun că degeaba cresc prețurile dacă nu există putere de cumpărare. Tașcu Caraman este fermier care care se ocupă de creșterea oilor, acesta spune că nici măcar exporturile nu îl ajută să-și acopere cheltuielile.

„Vă spun adevărul, pentru că sunt mereu în câmpul muncii în ce privește piața mielului, atât la export cât și pe piața internă. La export suferă anul acesta mari mari probleme, prin faptul că piața arabă nu mai absorbe cum a absorbit odată acest produs românesc. Plus că prețurile au scăzut vertiginos în piața arabă, am impresia că nici acolo nu prea au bani pe piață și consumul s-a redus. Dacă acum, de Ramadan, de sărbătoarea lor, nu consumă la nivelurile de altă dată, pe viitor prețurile vor fi în picaj.

Iar felul cum oierii noștri o să vândă la Paște cu 50 de lei mielul – văd afișat la televizor – o să vândă câțiva, că și la noi puțini își permit să cumpere această marfă scumpă. Nu avem putere de cumpărare! Ei vor să vândă dar cât va absorbi piața nu s-au întrebat?

Depinde de puterea de absorbție, degeaba unul cere preț mare și nu se vinde că nu sunt bani. Depinde de cel care cumpără nu de cel care vinde. Câți își permit să cumpere? Se va acționa la cerere și ofertă, cum e economia de piață, nu?”, a declarat Tașcu Caraman, în cadrul unei emisii B1TV.

Acesta a dezvăluit că Ministerul Agriculturii nu le-a oferit nicio soluție care să-i scoată din această situație și că fermierii sunt lăsați efectiv în voia pieței.

„Subvenții primesc crescătorii de animale, numai cei care cresc animalele, deci numai ei, dar cei care cumpărăm și îngrășăm nu primim nimic. Și Guvernul și Ministerul trebuie să aibă grijă de noi, că aducem bani de afară, plătim CAS-ul și impozite în țară și suntem lăsați voia pieței”, a mai afirmat Tașcu Caraman.

Comentarii Facebook