Carnea, un aliment de lux. România, în topul țărilor din UE cu cele mai creșteri de preț în ultimul an!
Preţul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023, însă în rândul ţărilor membre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) şi România (7,7%), arată datele Eurostat.
Cele mai mari scumpiri sunt la sortimentul carne de porc, adică produsul din care fiecare român consumă anual cam 38 de kilograme.
Dacă anul trecut cumpăram ceafa de port cu 18 lei pe kilogram, acum ne costă 19 lei şi 30 de bani.
Cu toate acestea, producătorii, procesatorii şi importatorii anunţă scumpiri în perioada următoare, iar pragul maxim va fi atins înainte de Paşte, pentru că şi carnea de miel se duce în sus. Dacă anul trecut se vindea la un preţ de 30-35 de lei pe kilogram în carcasă, anul acesta ajunge şi la 45 de lei pe kilogram.
Există, însă, ţări în care carnea s-a ieftinit. Spre exemplu, în Cehia, carnea s-a ieftinit cu 5,7 la sută, în Finlanda cu 2,2 procente, iar în Danemarca cu 0,6%.
4 Comentarii
daca nici acum dupa maririle de salar nu aveti bani...
daca sunt printre cititoarele stiridecluj domnisoare nevoiase care arata bine, scrieti-mi pe pizdosu@gmail.com (cu poze va rog) si va desfat eu cu acest nou produs de lux!
incet incet ne vor obisnui fara ea, astfel dementii ce conduc m.U.E. salveaza planeta,de noi bineinteles.