Duminica 22 Decembrie

Casa fostului președinte al Kazahstanului, mobilată în întregime cu MOBILĂ din ARDEAL. Povestea ”Vitrinei vânătorului”, cadou de la Ceaușescu - FOTO


În calitate de reprezentant al industriei românești de mobilă, am avut deosebita onoare să fiu invitat în casa fostului președinte al Kazahstanului: Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev ("Dimash") în orașul Almatî, str. Tulebaev 117, Kazahstan. Invitația a fost făcută de către nepoata președintelui, Jannet Dauletovna cu care am avut o întrevedere foarte consistentă de 4 ore. 

După cum se vede în fotografiile atașate, toată casa președintelui este mobilată cu MOBILĂ ROMÂNEASCĂ din lemn masiv, din care o mare parte este produsă în fabrica de mobilă SIMEX din ȘIMLEU SILVANIEI, SĂLAJ înainte de 1989. 

Cireașa de pe tort o reprezintă "vitrina vânătorului" care prezintă imagini sculptate cu diferite animale sălbatice, executate manual de meșterii români la un nivel artistic excepțional. Această vitrină a fost făcută cadou de Nicolae Ceaușescu lui Leonid Brejnev, iar acesta a transmis cadoul mai departe către Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev, președintele Kazahstanului.

Specialiștii de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, au încercat de două ori, însă fără succes, să copieze această "vitrină vânătorească" pentru ca să fie făcută cadou lui Mihail Gorbaciov, respectiv lui Boris Elțîn. Această "neputință" a specialiștilor ruși de la Ermitaj, demonstrează marea valoare a școlii românești de mobilă, care a fost și este la un nivel super-înalt, recunoscută pe plan internațional, arată că în ROMÂNIA putem produce calitate, care să concureze pentru locul 1 mondial!

Jannet Dauletovna_Gabriel Antoniu Lavrincic_3.jpg

Foto: Fostul președinte și soția, iar în spate vitrina superbă cu animalele sculptate

Mobila Românească în Kazahstan și ex-URSS are o istorie profundă de zeci de ani, multe generații au dormit, au învățat și au servit masa, pe mobilă Românească. În Kazahstan și republicile ex-URSS aproape în toate casele există mobilă Românească, toți iubesc și își doresc mobila Românească! Aici mobila românească este cotată, percepută și vândută ca fiind cea mai bună și elegantă mobilă din lume, fără pic de glumă se spune, că fiecare al 2-lea sau al 3-lea copil născut în URSS a fost “conceput” într-un pat pe care scrie “Made in România”.... 

Fabrica de mobilă din Șimleu Silvaniei a mobilat inclusiv palatul președintelui din Turkmenistan care ştia de mobila românească din copilărie, din casa părinţilor săi.

Dacă conducătorii noștri ar fi mai atenți, noi românii, am putea face din mobila românească pe plan internațional exact ceea ce au făcut nemții din masina Mercedes. Mobila românească deține o imagine foarte bună pe piața internațională a mobilei, fără doar si poate mobila românească ar putea deveni un brand mondial de top cu reprezentanțe în toate țările lumii din Londra pana la Sydney.

Pentru ca acest lucru sa devină realitate, avem nevoie ca factorii de decizie să se trezească din somn, să conștientizeze și să se implice în susținerea industriei românești de prelucrare a lemnului. Să nu uităm că am avut fabrici de mobilă în țară cu mii de angajați.... 

România are o tradiție puternică și reprezintă o forţă uriaşă în industria prelucrării lemnului, însă din păcate, nu beneficiază de promovarea şi susţinerea corectă a politicienilor. Industria românescă de mobilă (încă) reprezintă pentru România o carte de vizită serioasă pe plan internaţional. Acest lucru se datorează managerilor români şi investitorilor autohtoni care cred în România. Încă mai avem în ţară resurse umane şi industriale de care trebuie să avem grijă mare să nu le pierdem.

Clasa politică trebuie să înțeleagă, că nu poți să asiguri prosperitatea țării pe datorie, adică făcând împrumuturi uriașe la "cămătarii internaționali", ci numai prin dezvoltare și făcând din industrializarea României = proiect  prioritar de țară!

Cartea de vizită a oricărei țări puternice, este EXPORTUL!

Cei mai buni și "strategici" parteneri ai României sunt fabricile din țară! Exporturile reprezintă bunăstarea, oxigenul, fericirea unei țări. Fără exporturi nu avem banii noștri în țară. Fără o ECONOMIE sănătoasă nu avem Sănătate, Educație, Apărare, Dezvoltare etc.

Brandul românesc de mobilă din Sălaj, a devenit ambasadorul comercial al României în lume și locomotiva care trage industria românească de mobilă Aîn SIA.

Creşterea economică explozivă din Asia este una dintre tendinţele globale care modelează lumea noastră. Asia este „căminul” celor mai rapide economii în dezvoltare din lume, importanţa şi influenţa sa la nivel mondial este în ascensiune. Astfel, Asia contează pentru Europa, ca şi pentru România, şi va conta chiar şi mai mult în viitor. România ar trebui să-și facă un obiectiv important în relaţiile cu statele central-asiatice, prin promovarea coridoarelor Asia Centrală – Marea Caspică – Caucazul de Sud – Marea Neagră şi, în continuare, prin România, către Europa Centrală.

Favorizată de poziţia geografică a ţării noastre, care deţine gurile de vărsare ale Dunării, România poate să facă o conexiune a țărilor din Asia Centrală la Europa, cu Constanţa poartă de intrare pentru crearea unui coridor internațional de transport de mărfuri, din care România poate să câștige enorm atât pe termen scurt cât și lung. Asia Centrală este atractivă pentru toată Europa, este un spaţiu de efervescenţă economică.

Industria mobilei reprezintă un sector important în cadrul economiei din România, este considerată a Patra Revoluţie Industrială (a Patra Revoluţie Industrială se referă în termeni simpli la modul în care tehnologii ca inteligenţa artificială, autovehiculele autonome şi internetul fuzionează cu vieţile fizice ale oamenilor). Producţia de mobilă reprezintă cea mai complexă activitate din industria lemnului, fiind totodată recunoscută drept cea mai performantă formă de valorificare a lemnului sub aspectul mărimii valorii adăugate la un metru cub de lemn brut.

Epoca Kunaev ”Epoca de aur a Kazahstanului”

Dinmuhamed Ahmedovich Kunaev a condus Kazahstanul timp de 25 de ani. A fost cel mai bun și cel mai respectat conducător din toată istoria Kazahstanului. În momentul de față, casa fostului președinte Kunaev este Muzeu-Memorial situat Tulebaeva 119. Potrivit statisticilor, sub conducerea lui Kunaev, potențialul productiv al țării a crescut cu peste 700%, volumul industriei a crescut de 9 ori, agricultura – de 6 ori, construcțiile de capital – de 8 ori.

În perioada de conducere a lui Kunaev, potențialul economic, nivelul de trai, învățământul, sportul, industria, agricultura, producția au crescut la un maxim istoric, iar Kazahstanul a devenit a treia cea mai mare economie din URSS (după Rusia și Ucraina). 

Pe bună drepatate, azi kazahii îl consideră "bunicul sau tăticul națiunii kazahe". Eu personal am întrebat mulți kazahi despre președintele Kunaev, aceștia mi-au raspuns: "Kunaev nu a fost președintele nostru, ci bunicul și tăticul nostru". 

Pentru dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, Kunaev a fost foarte popular în rândul poporului kazah, kazahii până azi, numesc epoca Kunaev ”Epoca de aur a Kazahstanului”. 

Comentarii Facebook