Cât a ajuns să coste o casă în Cluj. Nici dacă muncești două vieți nu-ți permiți, dar e fain la Cluj: „Parcă ai avea Grădina Botanică la tine acasă”


Cu sume care depășesc cu mult posibilitățile financiare ale cetățeanului de rând, Clujul își consolidează statutul de loc în care locuințele au devenit un lux rezervat doar milionarilor. Familiile tinere, cu siguranță, nu-și pot permite case de 500.000 de euro. Clujenii spun că nu reușesc să-și găsească o casă nici la 200.000, nici la 400.000. Majoritatea se reorientează spre localități cu prețuri mai decente cum ar fi Oradea sau Sibiu. Lucru pe care, de altfel, nu și-l permite oricine, dacă nu lucrează de acasă.

Pe grupurile imobiliare, criza locuințelor se confirmă. Altfel, care ar fi explicația că o casă care încă are „mobila bunicii” este scoasă la vânzare cu aproape 500.000 de euro? 

„Casa de vanzare pe strada Câmpului. Este dispusă pe 3 niveluri, are 6 camere și 3 bai.

Are suprafata utila de 290 mp și o curte spectaculoasă de 790 mp (parcă ai avea Gradina Botanica la tine acasă). Prețul de listare este 495.000 euro”, se arată în anunțul imobiliar.

top.jpeg

Trebuie să recunoaștem că, spre deosebire de altele, aceasta măcar are un teren generos.

Ofertă slabă, cerere uriaşă, chirii mari, case la prețuri exorbitante. Am descris situația pieței imobiliare din Cluj în câteva cuvinte. Administrația locală trâmbițează de ani de zile același lucru: La Cluj se luptă cu „rechinii imobiliari”, se luptă cu haosul! Rămâne însă incert un lucru, în favoarea cui mai exact e lupta?

„În ultimele luni am căutat să cumpăr o casă în Cluj, toate cartierele, cu excepția excrescențelor recente. Din păcate, am un buget cam mic pentru Cluj, 350.000 de euro - jumătate credit, așa că sunt doar maxim 10 oferte în fiecare cartier din care să aleg. Partea și mai tristă e că atunci când am sunat, am aflat că unele erau deja vândute sau aveau modificări fără autorizație. Agențiile le promovau în continuare”, explica recent un clujean pe o rețea de socializare.

Cei care au trecut prin experiențe similare vorbesc despre același coșmar, cererea e uriașă, oferta extrem de slabă, prețurile vor crește în continuu.

„Urmăresc piața, eu aveam bugetul maxim de 400k acum 1-2 ani și tot n-am găsit nimic în zonele în care căutam (Gheorgheni, Mărăști, mai către centru, am doar cateva strazi la care mă uit). Mai mult de 400k nu cred că merita să aloc pentru o casă, deoarece știu că în zonele în care caut eu, dacă aș găsi ceva, ar avea nevoie de renovare serioasă în care aș mai băga 100k.

Sibiu era o variantă acum câțiva ani, dar și acolo sunt cartiere bune și cartiere rele. Prețurile au crescut și acolo, din ce am văzut sunt cu 100k sub Cluj în medie la case. N-aș lua acolo din lipsa oportunităților profesionale, evenimete, cu care m-am obișnuit în Cluj.

Soluția mea: apartament spațios în CJ și casa la țară, la 30-40min de Cluj, să merg în weekenduri, să scap de zgomot. Vine și asta cu bătăi de cap, în special pe partea de renovări, că o să am nevoie de un om de încredere pe șantier, n-o să merg toată ziua până acolo. Încă n-am cumpărat-o dar sunt în discuții cu cativa proprietari, problema e că adesea n-au actele complete sau sunt exagerat de rigizi în negociere, pun în calcul și valoarea sentimentală, care pentru mine e 0 vizavi de casele lor”, a mai relatat un clujean. 

Comentarii Facebook