Sambata 5 Octombrie

Cât câștigă un patiser sau un inginer, în România. Angajatorii au ajuns să dea salarii de Occident și oricum nu găsesc oameni!


Deficitul de forță de muncă din România se agravează, iar, în ciuda numărului tot mai mare de muncitori veniți din Asia, lipsurile nu pot fi complet acoperite. Angajatorii spun că oferă salarii comparabile cu cele din Occident pentru a atrage candidați, dar eforturile lor sunt în zadar.

În HoReCa lipsesc aproximativ 25.000 de angajați, asta chiar dacă salariile cu tot cu bacșiș ajung și la 1.700 de euro pe lună pentru un ospătar. Nici cei care nu lucrează direct cu clienții nu câștigă puțin: un spălător de vase ajunge sa ia net pe lună și la 4.500 lei, însă nu mai sunt doritori. 

Situația este critică și în sectorul panificației, unde lipsesc aproximativ 10.000 de angajați, în ciuda creșterilor salariale de 30-40% din ultimul an. Un patiser câștigă acum între 5.000 și 7.000 de lei lunar, iar un covrigar poate ajunge la un salariu de până la 5.000 de lei.

În industria construcțiilor, deficitul de forță de muncă este și mai sever, cu peste 200.000 de muncitori lipsă, deși salariile au crescut cu 30% în ultimii ani. Un muncitor necalificat câștigă în jur de 5.000 de lei pe lună.

Inginerii sunt și mai greu de găsit, motiv pentru care unele companii îi recrutează încă din facultate, oferindu-le salarii de 1.000 de euro lunar. Pentru inginerii cu studii finalizate și managerii de proiect, salariile pot ajunge și la 3.500 de euro.

În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape jumătate de milion de angajați, arată datele INS. Salariul mediu net în industria prelucrătoare a crescut cu 11% în ultimul an și a ajuns la 4.325 de lei.

În timp ce angajatorii aduc salariile de Occident la noi, guvernatorul Băncii Naționale spune că salariile cresc peste productivitate, lucru care face ca inflația să rămână sus. 

Comentarii Facebook