Cât câştigă un poliţist în România, în 2023. Polițiștii au primit salarii mai mari de la jumătatea lunii februarie
După ce a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern ce prevede actualizarea salariului de grad, poliţiştii din România au încasat salarii mai mari pentru luna ianuarie 2023, salarii care le-au intrat în cont la jumătatea lunii februarie.
Vorbim despre o creştere a salariului cu sume cuprinse între 180 şi 450 de lei, în funcţie de grad. În ciuda acestei creşteri, poliţiştii sunt în continuare nemulţumiţi. Ei susţin că această majorare s-a făcut după nouă ani de plafonări şi că majorarea nu acoperă nici măcar rata inflaţiei.
Salariile de grad din Poliţie, între 500 şi 1.000 de lei
Deşi sună pompos, trebuie precizat că salariile din Poliţie nu sunt nici pe departe cum s-ar fi aşteptat oamenii. De exemplu, salariul de grad din Poliţie este cuprins între 500 şi 1.000 de lei. Acesta porneşte de la 500 de lei, pentru un soldat, şi creşte până la 1.000 de lei, pentru un general, amiral sau chestor general de Poliţie.
Ca exemple, vorbim de un salariu de grad de 625 de lei pentru un sergent major sau un agent de poliţie/penitenciare, un salariu de grad de 725 de lei pentru un maistru militar principal sau un salariu de grad de 900 de lei pentru un colonel sau un comandor.
Evident, salariile de grad sunt atât de mici pentru că ele sunt completate cu alte numeroase sporuri precum salariul de funcţie, spor de pericol deosebit, spor de confidenţialitate, spor de misiune permanentă sau compensaţia de chirie. Se poate spune că salariul unui poliţist este asemănător cu salariul unui preot, de exemplu, în condiţiile în care bugetele de salarizare sunt oarecum asemănătoare, iar în multe cazuri salariile preoţilor sunt asimilate altor funcţii din stat.
Chiar şi aşa, poliţiştii susţin că sunt extrem de nemulţumiţi considerând că li se face o mare nedreptate dacă ne gândim că un tânăr poliţist câştigă, aproximativ, salariul minim pe economie, mult sub cât ar câştiga, de exemplu, dacă merge să lucreze în construcţii. Mai mult, aceştia precizează că primesc ca decont de la stat doar 389 de lei pentru chirie, fiind obligaţi să suporte diferenţa din propriul buzunar pentru plata chiriei, acolo unde este cazul. Din aceste motive, specialiştii se tem că am putea asista la un record negativ, în acest an, respectiv să avem mai multe locuri decât candidaţi la admiterea în şcolile de agenţi de poliţie.
Ce salariu are un polițist
Află acum, care este salariul net al polițiștilor aflați în slujba cetățenilor:
- Ofțerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 lei
- Ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 4.115 și 7.663
- Subofițerii cu funcții de comandă au un salariu de 3.809 lei
- Ofițerii de poliție cu funcții de comandă au salarii între 5.187 și 24.668 lei
- Ofițerii de poliție care nu au funcții de comandă au salarii între 2.383 și 10.277 lei
- Agenții de poliție nu au funcții de comandă și au salarii între 1.520 și 4.564 lei
Pe lângă funcțiile menționate mai sus, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară activități de secretariat, administrative și de protocol, încadrate în funcția de personal contractual.
- Personalul contractual cu funcții de comandă are un salariu între 5.644 și 12.776 lei
- Personalul contractual care nu are funcții de comandă are un salariu între 1.431 și 7.708 lei
În continuare, avem funcționarii publici, care desfășoară activități în ministere, agenții, autorități, etc.
- Funcționarii publici cu funcții de comandă au salarii între 6.025 și 12.127 lei
- Funcționarii publici care nu funcții de comandă au salarii între 2.119 și 12.850 lei
12 Comentarii
Deocamdată polițiștii chiar muncesc plus mult stres. Nu stiu toti dibolii ce inseamna sa fi politist in zilele noastre...
@exe: Nu muncesc deloc stai linistit. Doar stau pe telefon in parcari si dorm.
Daca nu le convine au armament si munitie cacalau, sa iasa in strada si sa schimbe regimu, civilii daca ar avea dreptul la arme ar face o. Nu sa stea sa tot schelelaie ca nu le ajung banii
Nu are rost sa amintim spețe si soluții, de fapt e prea usor sa nu deschizi ochii si sa negi realitatea. Iar cand fac ceva, isi justifica, ghici ce? Nemunca. Cred ca toti ar trebui sa dea inapoi din bani, macar printr-o impozitare progresiva in functie de marimea venitului. Si inca o chestiune, de ce se pensioneaza ei la 45 de ani cu pensii nesimtite?… Citeste mai departe
Mai adaugati si sporurile in articol ...si vedem ce iese .
Spor , peste spor ..peste spor .
Nu e buna analogia ca ar castiga in constructii mai mult decat in politie. In primul rand nu cred ca ar fi buni in constructii, acolo se cere sa ai putina minte, sa ai idei, sa muncesti 8 ore pe zi, nu doua ore, sa vii la program (am inteles ca multi politisti nu vin la program iar sefii inchid ochii). In al doilea rand, exista vreo justificare intre… Citeste mai departe
@Stefan: Normal ca nu isi justifica activitate. Bine, nu ar trebui generalizat , sa zicem asa un 20% chiar isi merita banii, adica cei de la sectiile unde e de lucru..nu cei care dorm noaptea dupa ce au dat 2 ture cu masina.
E normal sa se plateasca in constructii mai mult..acolo se lucreaza..chiar daca nu au toti scoli inalte in constructii dar… Citeste mai departe
La luat bani sunt militari, la raspundere penala sunt judecati de civili, cam asa ca si in poze, in uniforme cu barba.,duminica i si folosesc barba la biserica, se transforma in popi trombonisti cica, Sunt in slujba cetateanului
Si incompetentii si puturosii astia iasa la mitinguri ca au salarii mici . Rusine .
@cornel udrea:
@Nu iti mai descrie partidul , adica USR-ul, jegosule.: O descriu pe ma ta . O babaciune alienata mintal , un sex anal si rezultatul esti tu , un kkt cu ochi .
@cornel udrea: sa iti fie rusine securistule !!!!