Miercuri 25 Decembrie

Cât costă să închiriezi Piața Unirii pentru o zi! Așa se explică de ce ajunge un langoș la 25- 30 de lei și jumările la 190 de lei kg


Primăria Cluj-Napoca ne-a informat că percepe, pentru anul 2023, o chirie de 0,67 lei/mp/zi pentru orice spațiu public, indiferent de zone / cartier. Vorbim despre aceeași chirie fie că optezi pentru spațiul din Piața Unirii, fie pentru unul din cartierul Zorilor. Totul depinde dacă ”cineva” din Primărie este de acord și îl închiriază.

Taxa este stabilită anual prin hotărâri de Consiliu Local, iar tariful pentru ”desfacerea de produse ce fac obiectul comerțului stradal pentru anul 2023 este de 0,67 lei/mp/zi. Valoarea acesteia este aceeași pe raza municipiului Cluj-Napoca, fără diferențieri pe zone/cartiere”, precizează reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. În 2023, față de 2022, taxa a crescut de la 0,31 lei/zi/mp, la 0,67 de lei, ceea ce se va transpune automat în prețuri mai mari practicate de comercianți. În cazul Târgului de Crăciun 2023, care va avea loc în Piața Unirii, tariful va fi de 0,9 lei pe mp/zi.

În afara târgului de final de an, unde Untold va achita pe zi aproape 1.200 de lei (suprafața închiriată este de 1300 de mp), adică 45.000 de lei pentru cele 38 de zile de ocupare a Pieței Unirii, alte târguri organizate de-a lungul anului au prețuri mult prea mari față de ceea ce oferă. În cazul Târgului de Crăciun sunt concerte, evenimente speciale și un patinoar, deci costuri mari, așa că s-ar putea justifica tariful de 30.000 de lei pentru închirierea unei căsuțe. 

Nu același lucru îl putem spune despre celelalte târguri. Spre exemplu, comercianții care au participat în februarie 2023 la un Târg de Mărțișor se plângeau că pentru 18 zile chiria cerută de cei care au închiriat piața de la Primăria Cluj-Napoca a fost de 5000 de lei de căsuță. ”Chiria unei căsuțe la târgul din Piața Unirii este de 5000 de lei. Organizatorul a închiriat de la Primăria Cluj-Napoca și apoi percepe taxe mai departe de la participanți”, reclama un comerciant. În acest caz a fost vorba numai despre un târg simplu, fără spectacole, așadar profitul organizatorilor a fost garantat și uriaș. Un calcul arată că pentru cele 18 zile, chiria pentru o căsuță (6 mp x 0,67 lei mp = 4 lei / zi) nu trebuia să sară de 70 de lei, dacă evenimentul era organizat de o structură a Primăriei Cluj-Napoca.

Această analiză sumară arată de ce prețurile la mâncare și alte produse expuse în târgurile din Piața Unirii sunt exagerate. Toată lumea a ajuns să arate Clujul cu degetul pentru langoșul de 25 de lei de la Târgul de Crăciun din 2022.

Un alt exemplu. În octombrie 2023, la un alt târg de produse tradiționale, oamenii au remarcat faptul că se vindeau produse absolut banale cu prețuri de lux. ”La minusculul, dar exorbitantul de scump târguleț cu gherete din Piata Unirii am ajuns să o văd și pe asta: 1 kg de jumări (carne de porc cu grăsime, care sunt prăjite până când se rumenesc) la prețul anormal de 190 lei, toba 130 lei și parizerul de casă 90 de lei”, ne-a relatat un clujean.

Cât costă un langoș la Reșița. La Cluj e de 8 ORI mai scump: Ce e în neregulă la Cluj-Napoca? Lăcomia? - FOTO

Comentarii Facebook