Duminica 22 Decembrie

Cât de profitabilă este ”marea de granit” din Cluj-Napoca! Pe 21 Decembrie 1989, firma Diferit n-a plătit nicio penalizare, deși au fost multe critici


B-dul 21 Decembrie 1989 a fost refăcut de firma Diferit SRL, în cursul anului 2022. Societatea este una care a lucrat mult cu Primăria Cluj-Napoca, și este deținută de Nicolae Petri, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, care apoi a devenit patron.

SC Diferit SRL a încasat 1,7 milioane de lei numai din montarea dalelor de granit. Clujenii au contestat calitatea lucrărilor

Primăria Cluj-Napoca a decontat pentru această lucrare 12.587,90 mp de granit format mare și 1.767,20 mp de piatră cubică.

Nu cunoaștem proveniența granitului folosit, nici societatea care a livrat acest granit.

Constructorul are libertatea de a alege furnizorii materialelor folosite pentru realizarea unui obiectiv, cu respectarea documentatiilor tehnice care au stat la baza realizării obiectivului”, explică reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. Aici sunt încă semne de întrebare pentru că montarea granitului în Cluj-Napoca a devenit o afacere foarte rentabilă. În trecut, a fost cea de montare de dale din beton, care au fost scoase după 10 - 15 ani și înlocuite cu acest granit, mult mai scump. 

Problemele cu granitul montat prost pe Bulevardul 21 Decembrie au fost remediate de constructor, fără a fi aplicate penalități, deși clujenii s-au plâns și se plâng și astăzi în legătură cu calitatea lucrării. 

Constructorul a fost înștiințat de către reprezentanții beneficiarului să intervina de fiecare dată când s-au identificat neconformități ale pavajului montat, acesta raspunzand prompt tuturor solicitărilor de remediere a pavajului. Nefiind incalcate prevederile contractuale nu a fost necesara aplicarea unor penalitati.

Lucrările de modernizare au fost plătite de către Municipiul Cluj-Napoca”, se mai arată în răspunsul la întrebările Știri de Cluj..

Montarea granitului și prețul metrului pătrat de piatră a fost de 549,34lei (fara TVA), din care 118,52lei (fara TVA) reprezinta costul manoperei. Un calcul simplu arată că firma Diferit a încasat o avere din granitul ”aruncat” pur și simplu pe jos, pentru că numai manopera a costat 1,5 milioane de lei, în cazul granitului format mare și 200.000 de lei pentru piatra cubică.

Emil Boc s-a grăbit ”din birou” să laude lucrarea, în timp ce clujenii aproape își rupeau picioarele în dalele de granit montate prost

Primarul Emil Boc a lăudat mult șantierul și a spus că lucrarea s-a terminat la timp, dar de fapt avea multe hibe, după cum s-a demonstrat câteva zile mai târziu.

În 1 mai e gata. Acum se toarnă covorul asfaltic pentru pistele de bicicletă, marcajele în mare parte sunt făcute. Se lucrează la detalii, este o lucrare care se termină la timp. 21 Decembrie 1989 e o stradă modernă, europeană, care va schimba fața orașului. În 30 aprilie este termenul de declarare că a fost terminată lucrarea. După aceea, urmează procedura de recepție”, a declarat la final lunii aprilie 2022 Emil Boc.

S-a dovedit ulterior că primarul a vorbit fără a merge pe trotuare să vadă calitatea. La câteva zile, o femeie aproape și-a rupt piciorul în pavajul montat greșit. ”Aceste noi pietre de trotuar în centru sunt făcute așa ca lumea să se accidenteze cât mai ușor. Mergând acasă prietena s-a blocat tare în aceste capcane și a rămas cu o torsiune gravă a gleznei. Durata vindecării este peste o săptămână, ea fiind obligată să stea acasă în primăvara reapărută. Am auzit și de alte persoane cazuri similare. Inacceptabil! Ce măsuri luăm?”, a relatat Bán Attila, pe grupul Clujul Civic. 

Elek Levente, antreprenor și unul dintre fondatorii USR, la Cluj, a comentat mai dur situația. 

Am traversat pe ambele sensuri pe jos tronsonul proaspăt renovat dintre biserica Sf. Petru și Prefectură. Cu toată indulgența nu poți parcurge nici măcar un metru fără să constați prosta calitate a lucrărilor.

Cred că exact aici în calitatea lucrărilor publice se comite cel mai mare furt din bani publici.

Același stil de mântuială se regăsește și in fața catedralei, pe Eroilor, pe Memorandumului și peste tot unde acționează primăria”, a spus Elek Levente.

Sub tirul acuzațiilor publice, că lucrarea a fost făcută slab calitativ, Emil Boc l-a urechiat pe Nicolae Petri, patronul SC Diferit SRL. Muncitorii au reapărut pe stradă și au mai rectificat din probleme, iar lucrarea a fost până la urmă recepționată și, cel mai important, banii publici încasați de constructor. 

Comentarii Facebook