Duminica 8 Septembrie

Cât trebuie să plătească bogătașii după ce taxa pe lux a intrat în vigoare. La o mașină de 75.000 de euro pierd doar câteva sute de lei


Atât persoanle fizice, cât și firmele, sunt nevoite să completeze și să depună un formular la ANAF până pe data de 30 septembrie pentru a plăti așa-numita ,,taxă de lux.” Această taxă este un impozit pe mașinile scumpe. Mai exact, autoturismele care depășesc valoarea de 375.000, adică 75.000 euro, potrivit hotnews.ro.

Astfel, „taxa pe lux” este următoarea: la o mașină de 100.000 de euro, de exemplu, impozitul se ridică la 75 de euro (375 lei). Adică nici cât un plin de benzină dacă au un rezervor de 50 de litri (la mașinile scumpe astfel de carburanți se recomandă).

Pentru că impozitul se plătește pentru diferența ce depășește 75.000 euro. Dacă ar fi mașină de 80.000 de euro, s-ar ridica la 15 euro, iar dacă e 200.000 euro la 375 euro.

IMPORTANT: Impozitul se plătește luând în calcul valoarea de achiziție.

În România mulți antreprenori își cumpără mașini scumpe pe firmă. Fac asta inclusiv politicienii. Asta pentru că au deduceri de TVA, la carburanți, reparații plus amortizare pe 4-6 ani.

Și aceste firme prin care au cumpărat mașinile respective vor trebui să plătească acea taxă pe lux, introdusă prin Legea 296/2023, care a și suferit o modificare la acest capitol, în sensul că acea taxă se va aplica până la 30 septembrie (s-a devansat termenul).

Între timp, în Monitorul Oficial a fost publicat formularul care trebuie completat de cei care au mașini scumpe, respectiv Formularul 216. Acesta nu se află încă pe site-ul ANAF (la momentul publicării acestui text), fiind încă în „producție” la Ministerul de Finanțe: se ocupă Centrul Național de Informații Financiare (CNIF).


Comentarii Facebook