Duminica 22 Decembrie

Cât va fi TAXA pe Autostrada Transilvania și pe celalte autostrăzi din România

 

Românii vor plăti taxe pe autostrăzi, dar nu la bariere, ci prin SMS, cod de bare sau vinietă de la benzinărie.

 

Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică, cu telefonul mobil, o să fie şi cu un cod de bare pe geam, cine circulă mai mult, eventual, o să fie şi cu posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinărie şi să ţi-o pui în geam, o să fie mai multe mecanisme”, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

 

Sistemul cu bariere ar genera aglomerație, în timp ce sistemul cu taxarea cu cod de bare nu. Va fi cumpărată o vignietă care va fi lipită pe parbriz. ”Când treci, camera de luat vederi îţi ia codul de bare şi îţi ia banii din cont automat”, a adăugat ministrul.

 

Costul pe care îl vor achita șoferii pornește de la ideea de bază de trei euro pe suta de kilometri.

 

În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxa pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze, ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, când dăm centura Sud, vom da în concesiune de la Piteşti până la Constanţa. Cei care construiesc centura Sud vor avea de la Piteşti până la Constanţa în concesiune, să le întreţină, să le exploateze”, a mai spus ministrul.

 

Când faci un asemenea contract, porneşti de la o ipoteză simplă. Faci un model financiar, care are la bază un studiu de trafic, şi spui «trec atâtea maşini, cu taxa respectivă». Cele mai multe taxe, pe toate autostrăzile din lumea asta, şi la noi va fi la fel, se colectează de la maşinile comerciale, adică de la tiruri, camioane şi microbuze. Niciodată nu faci un model financiar la o autostradă pe autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici. Pe autostrada Soarelui, de exemplu, intră cetăţeanul român de trei ori pe an, vara când se duce la mare. Ea se poate sprijini numai pe transportul de marfă ca încasare continuă şi aşa va fi peste tot. Craiova - Piteşti de exemplu e pe zona industrială, este clar, se face tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul ţării în port la Constanţa, deci va avea trafic. Faci modelul financiar pe taxe, şi spui «Noi evaluăm că se va încasa atât» şi se face un model de risc după aia. Vine banca şi spune ”Bun, dar s-ar putea să nu încasezi atât şi luăm risc 40%. Cine-l acoperă?”.

 

Păi îl acoperă statul prin plata de disponibilitate. Dacă respectivul care administrează ia mai mult decât este prevăzut - şi el trebuie să ia o sumă fixă, nu poate lua mai mult - diferenţa o dă statului”, a mai adăugat ministrul.

 

Autostrăzile construite prin concesiune vor fi taxate după darea în folosinţă.

Comentarii Facebook