Categoriile din IT cele mai afectate de concedieri! Angajat: „Salariile care erau pe la 1000€, sunt probabil acum pe la 800”


Industria IT trece printr-o transformare semnificativă, iar pentru prima dată se discută concret despre o scădere a salariilor. 

Marile companii IT, care inițial externalizau servicii către angajați din India pentru a reduce costurile, revin acum cu proiecte și pe piața locală, însă la tarife mai mici, conform specialiștilor din domeniu. De asemenea, eficientizarea muncii prin inteligența artificială a dus, inevitabil, la remunerații mai mici pentru angajați.

„Salariile care erau pe la 1000€, sunt probabil acum pe la 800€. Salariile care erau la +5000€, poate că au scăzut puțin mai mult de 20%”, spune Mihai, programator cu 20 de ani experiență, pentru Hacking Work

Companiile IT sunt afectate de criza economică globală și chiar fac restructurări. Conform layoffs.fyi, din 2022 încoace au fost concediați peste jumătate de milion de oameni din 2.693 de companii. 

uu.jpeg

Cele mai afectate roluri de concedieri: 

  • Un manager de produs are de 2,6 ori mai multe șanse să fie afectat;
  • Un designer are de 2,3 ori mai multe șanse să fie afectat;
  • Un cercetător și un analist de date au de 3,6 ori mai multe șanse să fie afectați;

Cum s-a ajuns în această situație? În timpul pandemiei, multe companii au făcut angajări masive pentru a face față cererii tot mai mari de servicii și produse digitale. Însă au supraestimat creșterea pe termen lung, extinzând echipele fără o planificare atentă. Odată ce lucrurile au revenit la normal, creșterea a stagnat, iar companiile s-au trezit cu un surplus de angajați, în special în domenii precum managementul de produs, cercetare și design, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook