Miercuri 18 Decembrie

Câți bani câștigă un medic de familie pentru fiecare pacient înscris. Suma este încasată chiar dacă aceștia nu vin niciodată la consultație


Orice persoană cu domiciliul în România este înscrisă la un medic de familie. Medicii care au cât mai multe persoane înscrise, primesc mai mulți bani de la CAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), indiferent dacă cei înscriși vin sau nu la consultații.

Fiecărei persoane aflate în evidența unui medic de familie, îi corespunde un anumit punctaj. Valoarea garantată a punctajului este de 8.95 de lei. Sunt însă și pacienți care au un punctaj mai mare: copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani și persoanele de peste 60 de ani. Persoanele cu vârste între 4 și 59 de ani primesc 7,2 puncte. Punctele se înmulțesc cu 8,95 de lei, adică contravaloarea unui punct în primul trimestru al anului 2022. Astfel, medicul încasează sume de bani chiar și pentru pacienții înscriși, deși aceștia nu vin niciodată la consultație. 

De exemplu, un medic care are anul acesta 1.000 de pacienți înscriși, toți cu vârsta cuprinsă între 4 și 59 de ani, va primi pentru pacienții săi suma de 8.950 de lei pe lună fără să facă nicio consultație. Restul banilor primiți sunt în funcție de serviciile prestate. 

În cazul în care medicul va supraveghea, de două ori pe lună, un sugar, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultații pentru fiecare lună, calculate la 5,5 puncte x 3,55 de lei, adică 19,52 de lei. 

Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în punctaj pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018. Suma cuvenită prin plată „per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a explicat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan, potrivit playtech.ro

În județul Olt s-a înregistrat și un record surprinzător în ceea ce privește numărul de pacienți. Astfel, un medic de familie are în evidență nu mai puțin de 3.519 pacienți. Iar acest lucru este legal. Pentru că legea asistenței primare prevede doar numărul minim de pacienți pe care îi poate avea un medic, dar nu și numărul maxim. Astfel, un medic trebuie să aibă minimum 800 de pacienți în mediul urban și 450 în mediul rural. 

Comentarii Facebook