Duminica 22 Decembrie

Câți bani dau clujenii pentru „nunta-datorie”, chiar dacă nu merg: „Am tot avut certuri în familie/Punem mai mult, ca și cum am merge?”


Organizarea unei nunți a ajuns să fie, în anul 2024, o adevărată provocare, mai ales dacă nu ai un buget foarte mare. Majoritatea produselor s-au scumpit, lucru care se reflectă și în prețurile meniurilor din restaurante. Chiar dacă nu reușesc să ajungă la nunta la care au fost invitați, mulți spun că trimit plicul. „Nunta-datorie” pare a fi la fel de costisitoare, mulți clujeni trimit în plic exact cât au primit la nunta lor, alții chiar mai mult. 

„Cât puneți la nunțile la care nu participați? (Nunta datorie). Am tot avut discuții și certuri în familie pe subiect.

Pe scurt am avut nunta în 2017 (nu în Cluj), când majoritatea invitaților (~95%) au urmat regula intervalelor 400-500 lei/persoană singură, 800-1000 lei cuplu, 1200-1500 puține neamuri mai apropiate. Efectiv așa se punea la noi în oraș atunci.

Anul acesta urmează să nasc cu cezariană și am ceva complicații, deci la majoritatea nunților din vară nu vom putea participa (+ mai avem un copil, nu poate merge doar soțul cu el). Cât ați pune voi în cazul acesta? 

Pentru că am auzit multe variante: fie pui mai puțin cu vreo 200 lei decât ți-au pus ei (că na pt ei s-a plătit meniu), fie exact cu cât au venit ei, fie să punem mai mult, ca și cum am merge (dacă de exemplu a venit cu 500 lei persoana singură să trimitem măcar 1000-1200 lei). Mie cel puțin ultima varianta mi se pare foarte absurdă, sa pui ca și cum ai merge (adică alt ex. pt un cuplu care a pus 1000, noi sa trimitem 1500 lei)”, a relatat o clujeancă pe o rețea de socializare.

Pe unii ideea de a trimite bani pentru „datorie” îi revoltă: „De ce să dau dacă nu particip? Ce-i tâmpenia asta? Nu am nicio obligație față de nimeni”.

„După cum spuneam și în titlu e nuntă datorie, ei au fost la noi. În zona noastră se practică să trimiți bani deși nu mergi la nuntă, mirii se așteaptă la asta, mai ales dacă ei au participat la nunta ta”, a mai punctat femeia.

Unii sunt de părerea că trebuie să punem exact cât am primit ca să întoarcem „datoria”: „Noi de obicei punem fix cât am primit dacă nu participăm. Am avut nunta în 2018. Meniul era 160 lei la promo. Acum e 300 minim, iar pe lângă meniu s-au scumpit și celelalte servicii. Felia de tort la noi era 12 lei aproape, acum e în jur de 20. Să nu zic de formație etc.

Dacă te pui și calculezi, în 2018 un invitat la nuntă "te costa" aproximativ 250 -300 lei (poate mai mult dacă era nunta fancy cu fițe). Iar în momentul de față sare de 500 lejer, deci da. Dacă ai primit 1000 de lei de la un cuplu îi dai înapoi. Rămân și ei cu ceva măcar. Dacă ai primit 500 de lei de la o singura persoană. Îi dai înapoi exact cat ai primit să nu rămâi dator”.

Subiectul a stârnit valuri de reacții: 

„Doar în România nunta e o afacere în loc sa fie o petrecere între prieteni”, a mai precizat un utilizator.

„Scazi prețul meniurilor de atunci și înmulțești cu inflația. 200 de lei acum înseamnă “nimic” față de ce erau 200 lei în 2017”;

„Dacă ai anunțat din timp nu cred că ești obligat să dai nici un leu. Orice dai, este binevenit că nu consumi nimic. Singurul caz când esti obligat să dai suma exactă dacă ai „datorie” și ai primit de la ei bani la nunta ta”.

Din cauza inflației, serviciile s-au scumpit cu până la 30% anul acesta. Un meniu de 100 de euro, care înainte de pandemie era considerat scump, acum este unul normal. Unele restaurante au mărit prețurile și după semnarea contractului, lucru la care mirii se pot aștepta și în 2025. Pentru că nunta în sine costă mai mult, organizatorii ne sfătuiesc să ne gândim la miri și să le lăsăm un plic generos.

Există și un site care ne sugerează cât să dăm la o nuntă în funcție de oraș, local și relația dintre noi și miri. La un restaurant în București, de exemplu, doi prieteni buni, cu un venit de maximum 4.500 de lei, ar trebui să dea la nuntă între 2.100 și 2.400 de lei.

Comentarii Facebook