Câți bani pot cumpăra fericirea? Vezi ce spun specialiștii
Economiștii încearcă să răspundă la o întrebare de multă vreme: poate dezvoltarea economică a unei țări să ”cumpere” dericirea locuitorilor săi? Acum, un studiu arată că dincolo de un anumit plafon al PIB pe cap de locuitor, satisfacţia locuitorilor nu mai creşte, indiferent cât de bogată ar fi ţara respectivă.
Potrivit studiului, în cele mai sărace ţări, nivelul satisfacţiei personale a locuitorilor creşte pe măsură ce ţara devine mai bogată, oamenii devenind astfel capabili să îşi asigure resursele necesare pentru a trăi decent.
Analiza a fost realizată de economiştii Eugenio Proto de la Universitatea din Warwick şi Aldo Rustichini, de la University Minnesota, folosind informaţii asupra satisfacţiei în viaţă, în diferite ţări (informaţii colectate prin World Values Survey) şi date privind Produsul Intern Brut (PIB) per cap de locuitor, ajustat pentru paritatea puterii de cumpărare (PPC), scrie Science Daily, citat de descoperă.ro.
Autorii studiului au constatat însă că sporirea nivelului satisfacţiei în viaţă se opreşte atunci când bogăţia naţională atinge un anumit nivel: cca. 36.000 USD (PIB - PPC). Dincolo de acest nivel, satisfacţia personală a locuitorilor nu mai creşte, ba chiar scade uşor.
Oamenii de știință spun că această scădere apare în cazul locuitorilor din ţările cele mai bogate,deoarece mai mulţi bani dau naştere unor aspiraţii tot mai înalte, iar neîmplinirea acestora creează dezamăgire. Diferența dintre ceea ce îşi doresc din punct de vedere material şi ceea ce pot obţine duce la frustrări, micșorând astfel nivelul fericirii resimţite.
1 Comentariu
E clar, stiu si eu p pielea mea k banii nu aduc fericirea ci mintea ta daca o ai si stii cum sai folosesti inspre fericirea ta! Poti avea si un md d E cum au retarzii d bancheri c pt inca 100E ar ***eo si p masa moarta, si n-au parte d fericire nici decat unu c castiga in romania 200E pe luna da stie si cum sa ii dramuiasc si cum sa se bucure d ei...