Duminica 22 Decembrie

Ce drepturi legale au cei care trebuie să muncească de sărbători. Prevederi din Codul Muncii pentru zilele libere de Paște


Angajații care au fost nevoiți să muncească de Paște au dreptul, potrivit legislației în vigoare, la anumite compensații.  Zilele libere legale de Paște se recuperează ulterior potrivit legislației în vigoare. Cei care trebuie să muncească în aceste zile vor fi recompensați de către angajator. 

Cu ocazia Paștelui Ortodox, bugetarii și alte categorii de salariați au patru zile libere: vineri, 22 aprilie, sâmbătă, 23 aprilie, duminică, 24 aprilie și luni, 25 aprilie, adică Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, prima zi de Paște și a doua zi de Paște. 

Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic au fost 15 aprilie – Vinerea Mare și 17-18 aprilie, prima şi a doua zi de Paşte.

Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator.

Dacă angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate, potrivit avocatnet.ro.

Care sunt drepturile legale a celor car elucrează în zilele libere legale de Paște

Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte.

Este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Zilele libere din anul 2022

  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile;
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile);
  • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
  • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul;
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile.

Comentarii Facebook