Ce riscă șoferii care nu își curăță mașinile de zăpadă. Se pot aplica amenzi usturătoare
Codul rutier prevede amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice cu mașinile acoperite de zăpadă.
Şoferii români care nu respectă regulile din Codul Rutier specifice în aceste zile riscă amenzi de până la 3.000 de lei. O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.
Şoferii, obligați să-şi echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, lanțuri de zăpadă, săculeţ de nisip şi lopată
În toată ţara a apărut prima zăpadă din acest sezon, aşa că șoferii trebuie deja să se pregătească, astfel încât să nu fie luați în surprindere de polițiștii rutieri. Şoferii români sunt obligați de lege să își echipeze mașinile nu numai cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă, iar asta nu este tot.
Potrivit Codului rutier, la prima zăpadă, lipsa cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați, drept urmare, indicat ar fi ca posesorii de mașini să se pregătească din timp. În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, în cazul în care este nevoie.
Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii, riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. De asemenea, polițiștii rutieri pot să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
După un calcul simplu, în condițiile în care un punct de amendă este 145 de lei, șoferii care nu respectă obligațiile legale pot ajunge să fie sancționați cu amenzi de la 1.305 lei până la 2.900 de lei.
De asemenea, Codul rutier stabilește că "nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului" reprezintă contravenție.
Aceasta poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.
0 Comentarii