Vineri 27 Septembrie

Ce salarii au angajații străini care lucrează în Cluj: „Îmi place în România, salariul este de trei ori mai mare”


Românii continuă să plece în număr mare către diasporă, în căutarea unui trai mai bun, în timp ce tot mai mulți imigranți găsesc oportunități de a câștiga bani frumoși în România. Pentru mulți dintre aceștia, viața în țările de origine este extrem de dificilă, iar veniturile obținute aici le permit să-și susțină familiile rămase acasă și să-și asigure propriile nevoi. 

Atrași de locurile de muncă disponibile și de condițiile mai favorabile, imigranții se stabilesc în România, contribuind la economie. Astfel, în timp ce românii își caută norocul în străinătate, România devine, paradoxal, un loc de refugiu economic pentru alții.

România se află pe locul 17 între țările în care sosesc migranții, arată datele raportului Migrația Globală 2022. Sute de mii de muncitori sunt din Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Pakistan și alte țări din Asia. Aceștia se angajează în România ca livratori, chelneri, pizzari, ajutor de bucătar sau în construcții. Un sondaj InScope Research arată că 7 din 10 români cred că imigranții reprezintă o dezvoltare a economiei și de a ocupa locurile de muncă de care fug cetățenii noștri, scrie Cancan.

Guvernul le-a permis, începând din 2022, angajatorilor să aducă 100.000 de muncitori non-UE, dublu față de numărul inițial. Cei mai mulți imigranți lucrează în București și Ilfov, Timiș, Constanța, Cluj și Iași.

Deși vin de la mii de kilometri depărtare, din țări asiatice sau africane, lucrătorii străini ajung să câștige chiar și triplu în România, triplu față de cât se câștigă în țara lor. Este și cazul lui Shan, poreclă primită din partea colegilor, care lucrează ca barman într-un restaurant din Cluj-Napoca. Originar din Sri Lanka, tânărul a ajuns în România în urmă cu 6 ani.

„Prima dată am venit ca livrator și apoi ca barman. Vara câștig cam 5.000 – 6.000 de lei salariul, cu bacșiș cu tot, iar iarna, 4.000 de lei. În Sri Lanka, făceam cam 500-600 de dolari pe lună”, a spus tânărul pentru Digi24.

Asemenea colegului său, Atif Imatz este din Pakistan și muncește de 5 ani ca ospătar în România. Acesta susține că are un salariu triplu față de țara sa natală, iar cu banii de aici își permite să își întrețină soția și cele trei fete: „Îmi place în România și am venit să fac bani. Salariu este de trei ori mai mare ca în Pakistan”, a spus Atif.

Comentarii Facebook