Ce schemă ”secretă” se practică în supermarketuri la raft! Care produse sunt puse direct ”sub nasul” clientului - VIDEO
Marii retaileri au pus la punct diverse scheme prin care să maximizeze vânzarea produselor și să evite expirarea acestora.
”Schema Ț”, cum este denumită pe internet, prevede că produsele perisabile sunt puse în rafturi în funcție de data de expirare. Practic, clientului îi este pus ”sub nas” produsul care expiră mai repede, iar pe următoarele rânduri pe cele mai proaspete, dar care au data de expirare mai îndepărtată.
Ce spun experții în alimentație despre afișarea produselor în funcție de data de expirare
Este posibil ca unele magazine sau supermarket-uri să plaseze produsele cu data de expirare apropiată în fața raftului pentru a încuraja vânzările rapide și pentru a evita risipa alimentară. Cu toate acestea, este important să menționăm că acest lucru nu este o practică universală și nu este necesar să fie făcut pentru toate produsele.
În general, magazinele ar trebui să aibă o politică de afișare a produselor în ordine cronologică, astfel încât să fie afișate mai întâi produsele cu data de expirare mai îndepărtată. Acest lucru ar trebui să se aplice și pentru produsele aproape de data de expirare, astfel încât clienții să poată lua o decizie informață cu privire la achiziționarea lor.
Cu toate acestea, în multe cazuri, este posibil să găsiți produse aproape de data de expirare afișate în fața raftului, iar acest lucru nu este întotdeauna o problemă. Este important să verificați întotdeauna data de expirare a produselor înainte de a le achiziționa, pentru a vă asigura că acestea sunt proaspete și sigure pentru consum. De asemenea, puteți solicita ajutorul angajaților magazinului sau supermarket-ului în cazul în care aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la produsele pe care le cumpărați.
Lăsarea pe raft as produselor expirate este ilegală
Nu este etic și nu este legal pentru magazine sau supermarket-uri să pună produse expirate în fața raftului în speranța de a le vinde mai repede. În majoritatea țărilor, astfel de practici sunt considerate ilegale și pot duce la amenzi sau alte sancțiuni pentru companiile care le încalcă.
Magazinele și supermarket-urile sunt obligate să verifice regulat datele de expirare ale produselor pe care le vând și să le retragă din rafturile magazinelor, dacă acestea au depășit data de expirare. Așadar, este important ca cumpărătorii să fie atenți la data de expirare a produselor pe care le achiziționează și să nu cumpere produse expirate, chiar dacă acestea sunt plasate în fața raftului. De asemenea, cumpărătorii pot raporta orice astfel de practici la autoritățile competente pentru a preveni astfel de cazuri în viitor.
30 Comentarii
Se cheama FIFO prostilor!
First IN First OUT.
Primul care pleaca (se vinde), e marfa care intra primul in depozit/magazin. E la mintea cocosului.
DAR! Daca e pe raft toata marfa cu tremene diferite de expirare, cine te opreste sa alegi cet-i convine, nu sa belesti moaca in telefonul ala nenorocit [zmart] oriunde te afli?! in loc sa fii atent… Citeste mai departe
@JANBERJAN: Prost esti tu daca iei marfa din fata. Intotdeauna trebuie luana aia din spate si sa verifici cand expira.
asta o stiam de acum 20 de ani
Ce descoperire!!!
Din nou viniturile sunt in degringolada. Se intrevede posibilitatea de a cumpara hrana la pret mai mic direct din raft, nu din coltul de expiraciuni ca de obicei.
Eh, mai combina cu ce primeste de-acasa pachet si se scoate. In acest fel economiseste sa aiba bani de Marele Burger de Weekend in oras, iar duminica de Cafeaua la Terasa in Centru. Sa… Citeste mai departe
ar fi corect cu un discount rezonabil si in functie de tipul de produs ... ex produse perisabile
expira astazi -50%
expira maine -25%
expira in 3 zile 10%
expira in 7 zile 5%
nu cred ca vom vedea asa ceva
@cu un discount rezonabil ,da : produs fabricat saptamana asta +30%, saptamana trecuta +25%, etc
@cu un discount rezonabil ,da : Se vand si produsele expirate de 3 luni la pret intreg.
Auzi ca schema :)) Asa e de cand e lumea :))) Ce idioti. Daca vrei un produs pe care nu il mananci repede, iti iei mai din spate. Daca vrei ceva ce mananci in 2-3 zile, iti iei din fata. Ce e ilegal in asta? Doar de uiti la termen si vezi exact cand expira. Nu esti in stare sa te gandesti cu creierul cand o sa mananci?
@?: De ce sa iei din fata, daca e la acelasi pret ca cel din spate? Iti place sa mananci mancare cat mai veche?
Am citit cu ingrijorare si atentie toate comentariile si o sa introducem prin lege la clasa pregatitoare ore saptamanale de citit eticheta in magazine. Daca are succes, extindem proiectul pilot la clasele 1-12 , materia devenind obligatorie la bac. Repet, materie de bac.
Ieri, 02.03.2023. Kaufland. Salata Bucuria. Pachete deja expirate puse-n primul rand. Data expirarii 01.03.2023.
De mult se practica . Nici nu ma mai pot supar. Verific.
M-am suparat acum cativa ani cand de la magazinul Napolact am cumparat branza de vaci in cutie pt. copil. Cand i l-am deschis, surpriza, branza a fost mucegaita. Ducand cutia… Citeste mai departe
wow ce stire, ce articol, ce dezvaluiri. meritati pulitzer pt mostra asta de jurnalism profesionist. ce urmeaza?
In fata sunt produsele deja expirate. Eu de obicei ma uit la data de expirare si iau unul care expira cel mai tarziu, ca e la acelasi pret cu cel expirat.
La carrefour le pun gata expirate
@Sorin: pentru ca la noi timpul curge invers, dupa o saptamana de stat pe raft ai numa produse proaspete.
Si schema e de ani buni.
Ce proatalau! E logic sa vinzi marfa mai veche prima, doar nu o sa o ascunzi in spate ca sa ai ce arunca dupa ce expira. Chiar si acasa faci asa, daca nu esti total tolomac.
Nu e o schema. Se numește FIFO (First În First Out) și e o practica logica, învățată și la școală, destinata sa maximizeze profitul și sa minimizeze pierderile. Nu e nici un client obligat sa cumpere produsele din fata. Dar e greu pentru unii sa înțeleagă comerțul.
@Iulian: La piata e invers, in fata se baga marfa frumoasa, apoi iti da din spate alea stricate.
@.: Iti baga si-n desaga dupa ce-ti smulge banii din mana?
Ma, nu va temeti de Dumnezeu? Cei din Africa (si din alte părți) nu au ce manca si voi vreti ca produsele mai proaspete sa se vanda inaintea celorlalte care trebuie specificat ca nu sunt exprimate? Oameni bolnavi ce sunteți!!! Nu va gândiți la ceilalți din jurul vostru si la planeta aceasta ca imediat nu ne mai suportă ?!
@Abc: Nu intelegi problema. Problema e ca in multe magazine se aduce marfa care e in ultima 5% din termenul de valabilitate. Se aduce salam din depozit care expira peste 3 zile, facut acum o jumatate de an. Iar la mezelurile care ti le feliaza ei, nici nu poti sti daca e expirat deja. La fel restaurantele cumpara mici etc. la reducere, care expira in… Citeste mai departe
@.: Si daca reduci la 3 zile termenul de garantie, intotdeauna vor exista produse care...urmeaza sa expire.
Pai și nu e normal așa? Sau ar trebui pus in fata tot ce e proaspăt sau sa nu facă aprovizionare? Apoi urla romanul ca el caută pateu dar e criza și apoi vezi la tv ca e criza alimentara ca nu este pateu la raft. Mulți hodiniti pe mapamondul asta ce sa mai zici
@Ahile: Vezi ca in multe magazine gasesti marfa cea mai noua facuta in 2021. De exemplu mazare la cutie la profi.
@.: vin vechi nu au?
@expirata?: Expira in 2024. Dar de ce sa mananci mancare fiarta acum 18 luni?
Asa se face peste tot in lumea asta. Chiar si gospodinele au in fata produsele care expira mai repede.
E logic si de bun simt. Aduci "marfa noua", acelasi produs. Il pui in fata celui existent pe raft sau in spate?