Ce se întâmplă cu banii tăi când banca în care îi ții dă faliment: „Nu trebuie să ne bucurăm!”
Ce se întâmplă cu banii tăi dacă banca dă faliment? Este o întrebare la care probabil mulți români se gândesc. O criză financiară de proporții, asemenea celei din 2008, pare că să se apropie, avertizează specialiștii. Acesta este și motivul pentru care românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor în cazul în care una dintre băncile din România va intra în faliment.
„Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii. În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Bența, pentru Antena 3 CNN.
„Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către bancă, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii. În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații”, a mai spus economistul. Pe de altă parte, cei care au depozite la bănci, nu au nimic de pierdut, însă pentru asta trebuie să se încadreze într-o anumită sumă.”, precizează analistul.
În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor, astfel românii au o siguranță că banii nu se vor pierde
7 Comentarii
cum sa iti ti banii la banca ? esti inapt ,handicapat? adica banul meu muncit de mine sa il dau de bunavoie altcuiva sa il ruleze ,in loc sa il rulez eu ? e de noaptea mintii..si bașca daca vreau sa retrag o suma mai mare ma si intreaba ce fac cu banii
@Adrian: pai si ce faci? stai cu sa zicem 20.000 - 30.000 de euro in casa la saltea?
Vedeti ce bine garanteaza Fondul de Garantare al Asigurarilor. Fondurile astea-s marketing, propaganda pura, nu au nici o mica parte din banii pe care trebuie sa-i dea daca falimenteaza o banca mare.
Deci daca ai datorii si banca da faliment, nu scapi de datorii, ba iti mai adauga si executorul un comision, in schimb daca ai bani, probabil nu ii mai revezi vreodata! Tot executorul te usureaza?!
@Ion de la tara: Discuti cu un executor, discuta el cu Fondul de Garantare, ii pune poprire, etc pentru un procent modest.
@Ion de la tara: un motiv excelent pentru a ne trezi și ,a ne lua bani din bănci, oricum la ce politică și dobânzi de rahat dau ,nu vad rostul de ce sa I mai țin în vre,o bancă, prefer să achit numerar
@Unu: Iti baga case automate in magazin care nu-ti accepta banii de hartie. Va trebui sa-i bagi inapoi pe card sa-i poti folosi. Asta inainte sa ti-i anuleze.