Ce serviciu costă de 40 de ori mai mult în Cluj decât în București. Clujeancă: „Noi suntem mai proști?”
Unul din cele mai dezvoltate orașe din România, din mai toate punctele de vedere, este indiscutabil orașul Cluj-Napoca. În ultimii ani zonele industriale din Cluj au luat un avânt considerabil, la fel și ponderea numărului de locuitori. În același timp serviciile oferite de primăria orașului au resimțit o creștere semnificativă. Ultimele date statistice arată o creștere a taxelor locale, în special a celor de salubrizare.
Cluj Napoca și explozia dezvoltării urbane
În ultimii ani orașul Cluj-Napoca a resimțit o adevărată explozie a creșterii urbane și industriale. Cluj-Napoca astăzi este un hub foarte important din punct de vedere logistic și este geografic foarte atractiv. Forța de muncă înalt calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator pentru Cluj este terenul. Acesta limitează dezvoltarea de noi zone și implicit crearea unei eventuale concurențe.
Din acest motiv, prețurile din Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, spun analiștii. Dezvoltatorii parcurilor logistice analizează cu atenție posibilele investiții aici, unde prețurile depășesc 40 de euro pe metrul pătrat.
Odată cu dezvoltarea hub-urilor industriale din zonă, a crescut și densitatea populației, la fel și noile zone rezidențiale. Taxele și impozitele locale au crescut considerabil în ultimii ani, făcând din Cluj Napoca unul din cele mai scumpe orașe.
Clujenii plătesc cele mai mari taxe de salubrizare
Primăria orașului Cluj-Napoca în ultimii ani s-a axat pe servicii de calitate, indiferent despre ce servicii vorbim. Odată cu creșterea calității serviciilor au venit și majorările taxelor locale.
Așa se face că, la un calcul simplu, aflăm că locuitorii orașului ajung să plătească pe lună o taxă de salubrizare de 15 lei de persoană. Dacă e să facem un calcul anual, ajungem să constatăm că Primăria Cluj-Napoca încasează de la fiecare locuitor 180 de lei pe an.
Asta înseamnă de aproximativ 40 de ori mai mult decât ceea ce se încasează în București, conform playtech.ro. Unii din locuitorii orașului și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare.
„Nu ştiu, noi om fi mai proşti? În Cluj taxa de salubritate este 15 lei/lună/persoană şi daca vrei să arunci deşeuri voluminoase plăteşti exagerat de mult. Nu ştiu dacă aţi încercat să faceţi treaba asta civilizat, să nu lăsaţi canapeaua veche în spatele pubelei.
Trebuia să chemi un evaluator care să estimeze volumul (plătit cu minim 50 lei) şi apoi să plăteşti ridicarea şi transportul, în total peste 200 lei, pe care nu i-am dat în final pentru că am găsit pe OLX pe cineva să o ia pe gratis. Ei, în sectorul 2 din Bucureşti taxa este 5 lei/lună/persoană şi ridicarea deşeurilor voluminoase se face GRATIS!!!”, a scris o clujeancă pe Facebook.
20 Comentarii
PT CA AU CAP CA GANDESTE PREA LENT, SI VOTEAZA MEREU PE EMIL BOC ;-)
Bla bla bla... au crescut taxele si impozitele la Cluj. Clujul e un oras scump, e raiul speculei imobiliare pe spinarea studentilor si a proaspetilor absolventi.
Mamaaa frate ...v-ați făcut brand de cluj..acu luati de duceți..apropo la noi e 10/căciulă si cel voluminos e gratis si nu avem masini de gunoi după care curg sau miroasă, gunoiul se ridica destul de des,cîteodată nici nu-s pline containerele...da na ,prostia si domnia se plătesc.. s-ar părea că ai noștri is mai puțini lacomi decît ai voștri..
Munciți mai mult sclavilor
Pai nu ne-o explicat tata Bok, ca e mai bine sa fie cel mai scump oraș din galaxie? Muhaha luați cu pitaa
Pai tocmai fiindca gunoiu’ e practic gratis in capitala, este plin de gunoaie. Ia sa vedem, v-ar conveni asta? Sa fie plin de gunoaie neridicate plus miros și alte viețuitoare? In general in cufuresti toate sunt mai ieftine: Știați ca la ei Gcal este tot la 160-180 lei, in timp ce in alta parte (Reșița parcă) este 400? Și cine credeți ca plătește diferența?… Citeste mai departe
Am crezut ca venim la Cluj la civilizatie, vezi de treaba, aici si kkt-ul are pret de Austria!
Nu stiu exact la ce se refera aceasta dezvoltare, in realitate. Ca din gura si propaganda stiu.
Clujul nu are o centura, la 3 picuri de ploaie devine navigabil, la 2 accidente mai serioase devine netranzitabil, la o pana de curent paralizează. La inceprerea scolilor devine sufocabil.
Apoi...administratia e una din cele mai corupte si incompetente,… Citeste mai departe
@Emi: Zău? Și in Praga sau prin Germania/Renania palatinat, au fost inundații care s-au estimat la 10 miliarde de euro pagube. Tot Boc conduce și acolo? Sa va fie clar basinosilor, când plouă torențial n-are absolut nicio importantă in ce țara se întâmpla asta și cu atât mai puțin cine e primar. Efectul e exact același. Iar doua picături ai tu in cap,… Citeste mai departe
Cand serviciile publice sunt de 40 de ori mai scumpe decat in capitala motivul poate fi unu singur: coruptia factorilor de decizie din primarie.
@ : sau mârlănia capitalei care își decontează aceste cheltuieli de la bugetul national, public, pe când celelalte orașe plătesc totul din buzunar.
"Primăria orașului Cluj-Napoca în ultimii ani s-a axat pe servicii de calitate, indiferent despre ce servicii vorbim" :))))) Fumezi acelaasi tigari ca si Catu (avem salarii de 3000 de euro net, inflatia nu este mare, preturile nu au crescut etc)?
As plăti și 20 lei dar când vine mașina de gunoi sa nu ii curgă levigatul din ea. Sau dacă îs vechi mașinile sa spele după ei. Idem in zona ghenelor de gunoi.
@Ahile:levigatul din pubelă al cui e?
@nimeni: daca eu platesc factura, levigatul din pubela e al firmei de salubrizare, care trebuie sa aiba masini etanse, nu ciuruite, iar platforma si pubelele sa fie spalate si dezinfectate la fiecare golire, nu o data la 3 saptamani sau deloc
alta NESIMTITA.
da muta-te dreacu la bucuresti gunoiera care esti
@mihai: De fapt tipa este prima care arunca oala cu sarmale stricate la gunoi. Avem pretenții uriașe, dar suntem primitivi și fără vindecare. In ce țara credeți voi ca este permis sa se arunce Murăturile stricate sau conținutul oalei cu supa, uneori cu oala cu tot la gena de gunoi. Cum dracu’ sa tot aveți pretenții de servicii de 5 stele cât timp voi… Citeste mai departe
@Tz: Sunt de acord, dar ce faci cu muraturile stricate? Eu nu gatesc decat cat consum, dar mi se mai intampla si mie sa mi se strice mancare sau sa cumpar ceva de mancare, ce credeam ca voi consuma, dar apoi sa ma razgandesc.Tu cum procedezi cu muraturile stricate? Mananci mereu la restaurant si nu tii mancare in casa? Pentru orice sfat, as fi foarte… Citeste mai departe
@bla-bla: el probabil le arunca direct la wc, e unul dintre infundatorii canalizării. Probabil și hainele și le arunca acolo :))