Duminica 22 Decembrie

Ce sumă va primi la pensie, un român care are salariul 5000 de lei? Iată un exemplu de calcul al pensiei


Sunt din ce în ce mai mulți români care se îngrijorează de posibilitatea unor pensii foarte mici primite de la stat în momentul pensionării. Îngrijorările nu sunt nefondate, deoarece există calcule care arată că cei care se vor pensiona peste 10 sau 20 de ani, ar urma să primească pensii subzistențiale.

Acest lucru se datorează faptului că raportul dintre pensionari şi angajaţi urmează să se schimbe în mod radical. Cifrele arată că, dacă în prezent un salariat susţine aproximativ o pensie, există un risc real ca peste câţiva ani să se ajungă la situația în care un singur salariat va fi nevoit să suporte plata a patru pensii.

Acest lucru s-ar manifesta într-un buget mult mai mic avut la dispoziţie pentru plata pensiilor şi, automat, în pensii mai mici pentru pensionarii de la la momentul respectiv.

Din păcate nu există prea multe soluții pentru această problemă. Una din ele poate fi motivarea muncii, inclusiv prin aducerea forței de muncă din alte state, lucrători care să îşi dorească să muncească în condiţiile din țara noastră, care să contribuie la sistemul public de pensii.

Cum se realizează calculul pensiei?

Valoarea pensiile este dictată printr-o formulă de calcul care are în centrul atenţiei punctul de pensie, punct de pensie ce are în prezent o valoare de aproximativ 1785 lei. 

Specialiştii susţin că un contribuabil adună puncte de-a lungul stagiului de cotizare şi, în final, pensia pe care o are de primit se stabileşte după cum urmează „punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă".

Exemplu concret de calcul al pensiei

Pe lângă formula de calcul destul de complicată, prezentată mai sus, trebuie ştiut că plata efectivă a unei pensii depinde şi de alţi factori precum eventuala posibilitate de a cotiza la un sistem paralel cum ar fi Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii.

Astfel, conform adevarul.ro, un român care are 5.000 de lei salariu brut şi se pensionează peste 10 ani, ar urma să aibă o pensie de circa 1.600 de lei, iar unul aflat în aceeaşi situaţie, dar care are un salariu brut de 7.000 de lei, ar urma să aibă o pensie de 2.180 de lei.

Asta, evident, în condiţiile în care vorbim despre o persoană care nu a ales să contribuie şi pentru o pensie din Pilonul II. Dacă o persoană alege să contribuie la Pilonul II, trebuie să ştie că pensia din partea statului ar urma să fie mai mică, deoarece va avea o contribuţie mai mică la sistemul public de pensii.

Comentarii Facebook