Ce trebuie să facă chiriașii care vor să beneficieze de un preț plafonat la energie. Statul își bate joc de români
Pentru a putea beneficia de prețul plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/ kWh chiriașii trebuie să-și încheie singuri contracte de furnizare. Atenție, legea se aplică și la chiriașii care locuiesc într-un imobil fără contract înregistrat la ANAF, aceștia vor putea beneficia de plafonarea prețului încheind pe cont propriu un contract cu furnizorul de energie electrică.
În situația foarte des întâlnită în România în care proprietarii închiriază locuințe fără un contract scris și înscris la ANAF, o eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș, ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum, notează Adevărul.
Aceasta fiind doar una dintre situații, cea mai banală „incomoditate” este legată de schimbarea chiriilor. Mai ales în marile orașe universitare, cum e și Cluj-Napoca, schimbarea chiriei la cel mult un an a devenit o normalitate, ținând cont de fluxul mare de studenți, care vin și pleacă din oraș. Așadar, de fiecare dată când se mută de la un apartament la altul, chiriașii ar fi nevoiți să-și schimbe și contractele cu furnizorii.
Ce trebuie să facă chiriașii pentru a putea beneficia de un preț plafonat la energie
Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește că prețul plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă. Pentru a beneficia de prețurile plafonate de la începutul anului, românii trebuie să depună aceste documente în cele două săptămâni cu Sărbătorile de Crăciun.
„Clientul final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar. Clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, a transmis ANRE.
Astfel, în condițiile în care multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice care mai au cel puțin o locuință, proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceștia să beneficieze de eventualul preț plafonat pentru locuința unde și locuiesc, chiriașii urmând să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului față de situația în care ar fi avut preț plafonat).
Pentru a evita o astfel de situație, chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.
Pentru încheierea unui contract de furnizare sunt necesare: o cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice și o declarației pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.
Astfel, furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF.
17 Comentarii
Eu cum fac daca m-a dat mamica si ticu afara din casa? M-a lasa doar in taxiul meu care e in garaj....
@Kyro: Stimate alegător, puteți dormi la mine in birou, în sfârșit am scapat de cățelul adoptat, a umplut instituția de purici. Masina taxi de lux o puteti lăsa pe trotuar în fața instituției, nu sunteți singurul. Masa o puteti servi la cantină, v-am înscris la meniu șef de serviciu în valoare de 180 de lei zilnic, va dam vouchere la sediul gardienilor… Citeste mai departe
Sunteti incoerenti, scrieti 1,3kwh si in acelasi paragraf mentionati gaze.
Cum poti poti sa explicit ceva, cuiva daca nici tu nu intelegi?!
Eu stau mai mult la Monaco, am o vilă de două hectare. Am și castel pe valea Loirei, apartamente la NY, Zurich, London, Tokio. La noi dețin o garsonieră confort patru unde am înregistrat o firmă amărâta. În câteva zile pe an acest srl cu doar mine angajat realizeaza o cifră de afaceri de maxim 1 miliard de euro. Beneficiez de curent la preț plafonat,… Citeste mai departe
@Boss: Cat curent consumi in garsoniera?
@.: Nu consum nimic bro, m-am bransat pe neve la rețeaua de pe scara blocului.
@Au belit pla viniturile :
Problema e falsa, conform datelor de la anaf nu avem chiriasi!
@ : Conform datelor Anaf cati lucreaza pe salar minim si in cati ani isi pot cumpara o garsoniera? Daca salarul depaseste dobanda la rate.
cititi legea 357/2022 scopul este ca cei cu mai multe proprietati nu mai la una sa beneficieze de plafonarea pretului , nu se face contract pe baza de decl.pe propria raspundere , nu mai pe act de proprietate
Trezitiva din MATRIX !!
Mizerabilii de la conducere vor cu tot dinadinsul sa ramana singuri in tara. Cum te fvte statu, nu te fvte nici dracu.
Cum se poate da o asemenea lege care baga în ceață beneficiarul și furnizorul și mai ne revoltăm că nu ne vor în Schengen austriecii. Dar nu ne vor guvernul în țara asta, asta este ca legea aia îți pui panou solar și plăteși razele solare, plăteși apa de ploaie că ploua, plătești poluarea cu gaze, oare ce vor mai inventa!
@Bula: Urmeaza sa ne taxeze si pt. aerul pe care-l respiram (((((:
Voi nu pricepeți ca doar proprietarul poate face contract de utilități pe proprietatea sa? Maxim un delegat cu procură specială de la notar făcută tot cu proprietarul. Dați indexul lunar si atat
@Apocalipsa : am tot auzit ca doar proprietarul poate face contract si e atat de gresit
https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/comunicat-30-06-2021-anre-simplifica-procedurile-de-contractare-si-de-stabilire-a-consumului-de-energie-electrica-pentru-clientii-finali
Acest ordin e inca in vigoare si soune ca si chiriasii pot sa incheie… Citeste mai departe