Miercuri 25 Decembrie

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut buletinul. Documentele necesare pentru eliberarea unui nou act de identitate


Una dintre cele mai neplăcute situaţii în care poate ajunge o persoană este atunci când îşi pierde actul de identitate, respectiv când rămâne fizic fără buletin. Dacă ți-ai pierdut buletinul trebuie să te adresezi autorităților pentru a obține un nou act de identitate. Acest demers este necesar indiferent dacă buletinul pierdut este găsit de o persoană care ți-l returnează.

Într-o asemenea situaţie, extrem de neplăcut, trebuie să ştiţi că, în primul rând, trebuie să mergeţi cât mai repede posibil, de preferat în maxim 24 de ore, la secţia de Poliţie de care aparţineţi cu adresa din buletin, respectiv din cartea de identitate. Trebuie să faceţi asta pentru că veţi avea de completat o declaraţie pe proprie răspundere cum că actul respectiv a fost pierdut, indiferent că actul a fost realmente pierdut sau, eventual, v-a fost furat. În momentul în care completaţi declaraţia respectivă şi o predaţi reprezentanţilor Poliţiei, cartea de identitate pierdută este declarată nulă şi nu va mai avea nicio valoare chiar dacă există posibilitatea ca ea să reapară la un moment dat, scrie Observator.

Documente necesare pentru eliberarea unui act de identitate

După ce aţi întreprins demersul necesar pentru a declara buletinul pierdut în mod oficial, aveţi în jur de 15 zile la dispoziţie pentru a solicita eliberarea unui nou act de identitate. Un asemenea demers trebuie efectuat tot la secţia de Poliţie de care aparţineţi cu adresa din buletin, respectiv din cartea de identitate. Concret, trebuie să mergeţi la secţia de Poliţie de care aparţine clădirea în care domiciliaţi efectiv.

Pentru eliberarea unui nou act de identitate aveţi nevoie de mai multe documente: 

  • cerere la Serviciul de Evidența Persoanelor care se va completa pe loc;
  • certificatul de naștere, în original și copie;
  • certificatul de căsătorie, în original și copie (dacă este cazul);
  • hotărârea de divorț, în original și copie (dacă este cazul);
  • actul care dovedește adresa de domiciliu, în original și copie (actul casei – contractul de vânzare – cumpărare).
  • certificatul de deces al soțului/soției, în original și copie (dacă este cazul);
  • certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, în original și copie (dacă este cazul);
  • un document emis de autoritățile statului, cu o fotografie recentă (pașaport, permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar), în original și copie;
  • dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul (dacă este cazul);
  • un timbru fiscal;
  • chitanță pentru plata cărții de identitate, pe care o plătești la Direcția Taxe şi Impozite

În cazul în care nu sunteţi titularul dreptului de proprietate asupra imobilului trebuie să ştiţi că este necesară şi o declaraţie de primire în spaţiu a găzduitorului, însoţită de actul de proprietate al acestuia.

Comentarii Facebook