Cel mai mare producător român de băuturi, critici dure privind sistemului de garanție-returnare: „Pare un Nordis sau Caritas al deșeurilor”
Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua Group, cel mai mare producător român de băuturi, critică în termeni duri ideea UE privind dopul atașat de sticlă, dar și sistemul de garanție-returnare, implementat de curând în România.
“Era o caricatură care descria ce face SUA în domeniul inteligenței artificiale (Chat Gpt), China (Deep Seek), iar UE leagă dopul de sticlă, cam acolo suntem. Revenind la tonul serios, ideile acestea nu știu cât de eficiente sunt. Dopul legat de flacon a făcut ca toată munca de mai bine de 10 ani, în sensul reducerii greutății flacoanelor și dopurilor, să fie anulată, deoarece a trebuit mărită greutatea dopurilor pentru a le „lega" de flacon”, a spus Lăzăroiu, notează profit.ro.
De asemenea, directorul general al Romaqua Group a spus că acel sistem de garanție-returnare nu reprezintă altceva decât un Nordis sau Caritas al deșeurilor.
„Există o singură provocare (pentru Romaqua în 2025, n.r.), și anume statul român, prin ideile mărețe pe care le are. SGR-ul este o idee foarte bună, dar foarte prost implementată, care practic a „atins" toate lucrurile rele pe care noi le-am pus în discuție înainte de începerea lui, doar din evaluarea legislației care a stat la baza lui, dar și din modul de lucru cu ei, extraordinar de netransparent și susceptibil de fraudă, pare un Nordis/Caritas al deșeurilor (mai ales că se vehiculează mărirea garanției, după ce tarifele au fost mărite cu aproximativ 50%). Amintesc și seria de „e-...", serie care face ca prezumția de nevinovăție garantată în Constituție, să nu fie valabilă în plan fiscal”, a conchis Radu Lăzăroiu.
5 Comentarii
Lasand deoparte cine si cat castiga cu reciclarea PET-urilor si al dozelor," Reciclarea " care-i implementata acum rezolva doar o parte fosrte mica al problemei deseurilor. Este doar pt. a-ti linisti constiinta ca contribui si tu la salvarea Planetei.
Oricum mare parte a plasticului, metalelor, hartiei tot la groapa de gunoi ajunge ( in cel mai… Citeste mai departe
E bun sgr, m-a invatat sa economisrsc. Am trecut de la borsec la apa de la robinet.
@x:
M-am obisnuit ele, nu ii stres, acuma depinde de fiecare, dacă acceptă ideea s-au nu.
Din punctul meu de vedere, ca și consumator, ideea de a atașa capacele pe sticlele de plastic este foarte proastă. Este enervant și aiurea. La iaurturi, apă, etc, iau un cuțit și desprind inelul rămas pe sticlă după desigilare. Asta dacă sunt acasă. Dacă nu, este foarte enervant sa consumi așa ceva în public și renunț.