Duminica 22 Decembrie

Cercetător UBB, despre posibilitatea izbucnirii unei crize: „Sancţiunile împotriva Rusiei au dublu tăiş, dar chiar şi aşa se justifică”


Un cercetător și profesor în macroeconomie la Universitatea Babeș-Bolyai a vorbit în cadrul unui interviu despre posibilitatea izbucnirii unei crize economice din cauza războiul, luând în considerare contextul pandemic în care trăim. 

Liviu Deceanu consideră că războiul poate aduce mai degrabă o recesiune în Europa, dar şi în alte părţi ale lumii. Asta nu înseamnă că suntem la adăpost de valurile unei eventuale noi crize, însă în acest moment nu se poate vorbi de certitudini, notează Adevărul.

Catastrofa la care suntem martori vine într-un moment oricum dificil. E vorba de efectele economice majore ale pandemiei, inflaţia crescută, criza energetică, frecvenţa tot mai ridicată a actelor de dezinformare.   Războiul, adăugat în acest cocktail nefericit, are un caracter prociclic, cum obişnuim să spunem noi economiştii, adică adânceşte criza. Asta înseamnă inflaţie şi mai mare, petrol şi gaz şi mai scumpe, produse alimentare cu preţuri sporite, revenire mai greoaie, creştere economică încetinită, turbulenţe pe pieţele financiare, pe pieţele de capital, sincope la nivelul lanţurilor de aprovizionare, comerţ diminuat, prudenţă mai mare din partea investitorilor, supraîndatorare şi aşa mai departe”, susţine Deceanu, profesor în macroeconomie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Războiul economic este necesar, fiindcă el îl poate influența pe cel real

Sancţiunile împotriva Rusiei au dublu tăiş, dar chiar şi aşa se justifică. Asta nu înseamnă că ele nu se vor resimţi şi în restul lumii. Lumea economică de azi este una interconectată, care funcţionează în reţea – companii britanice, germane, ori italiene fac afaceri cu parteneri ruşi, şi viceversa. Un exemplu deja arhicunoscut – Germania este dependentă în mare parte de gazul rusesc. Ce bine ar fi fost să nu fie aşa, iar statul german să poată sista importurile de gaz rusesc. Asta era o lovitură cu adevărat dură! Drept urmare, economia locală, europeană ori internaţională, vor suferi inevitabil. Dar războiul economic este necesar, fiindcă el îl poate influenţa pe cel real şi e mai bine să vorbim de pierderi financiare, chiar şi uriaşe, de ambele părţi, decât de pierderi de vieţi omeneşti”, a mai adăugat Liviu Deceanu. 

Comentarii Facebook