Vineri 20 Septembrie

Cererile pentru obținerea ajutorului de 500 de lei pentru rechizite și haine pot fi depuse de părinți până pe 4 octombrie


Autoritățile continuă programul social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional” pentru perioada 2023-2027. Preșcolarii și elevii din familii dezavantajate pot beneficia de tichete în valoare de 500 de lei, ce pot fi folosite pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte. Părinții pot depune cererile la școli în termen de 25 de zile de la începerea anului școlar, adică până pe 4 octombrie.

OUG 83/2023, stabilește continuarea Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați până în 2027, respectiv a programului social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”.

După cum apare în ordonanță, se acordă tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional în cazul preșcolarilor și elevilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, valoarea acestora fiind de 500 de lei.

Apoi, prin Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 3.946/2023, autoritățile stabilesc modelul standard de cerere pentru acordarea sprijinului educațional sub formă de tichet social pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial (cererea poate fi descărcată de la finalul articolului).

Pentru a putea primi ajutorul de la stat, părinții (inclusiv cei singuri) sau reprezentanții legali ai copiilor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate amintite trebuie să depună la unitatea de învățământ o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, din care să reiasă componența familiei, în termen de 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor, pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027.

Potrivit datelor prezentate de autorități, se estimează că astfel vor fi „sprijiniți aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”.

Astfel, cei 500 de lei se acordă elevilor și în următorii ani (2023-2027), ajutorul fiind acordat pentru prima oară în anul școlar 2021-2022, și tot într-o tranșă unică anuală. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se acordă pentru acoperirea cheltuielilor necesare reducerii lipsurilor materialelor școlare, respectiv pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte.

Pot beneficia de ajutorul de 500 de lei pentru rechizite, conform ordonanței:

preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate, adică cei din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei (indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat);

copiii înscrişi în învăţământul de stat (primar și gimnazial) care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (valoarea salariului minim brut pe ţară este acum de 3.700 de lei/ lună).

Prin familie se înțelege, potrivit OUG 33/2001, soțul, soția și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună. Totodată, se asimilează termenului de familie și persoana singura cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună.

Ulterior, după ce se confirmă eligibilitatea elevilor și datele de identificare ale lor, dar și cele ale părinților, grădinițele și școlile distribuie cardurile, împreună cu informațiile necesare privind lista magazinelor din zona unde aceștia își au domiciliul sau reședința de unde se pot cumpăra rechizitele și hainele pentru cei mici.

Cardurile pe care se virează ajutorul de 500 de lei nu permit retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar și pot fi utilizate doar pe teritoriul României, scrie avocatnet.ro.

Comentarii Facebook