Miercuri 25 Decembrie

Chiriașii din Cluj nu vor să plătească comisionul agenților imobiliari: „Proprietarii ar trebui să plătească, chiriașii suportă cheltuieli pentru mutare”


Cine plătește comisionul agenției imobiliare la închiriere: proprietarul sau chiriașul? E o polemică care a ajuns și pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, una dintre cele mai scumpe din România. Comisionul practicat în cazul tranzacțiilor de închiriere reprezintă, de regulă, jumătatea din valoarea unei chirii, nu sunt bani puțini, mai ales la prețurile practicate în orașul de pe Someș. Așadar, un chiriaș din Cluj spune că nu înțelege de ce ar trebui să plătească el această „taxă” și nu proprietarul. 

„De ce trebuie chiriașii să plătească comision agenților imobiliari? Am o întrebare importantă pentru toți cei care au căutat vreodată o chirie: de ce trebuie să plătim noi, chiriașii, comision agenților imobiliari?

Când cauți o locuință pe platforme precum OLX, ajungi adesea să găsești anunțuri postate de agenții imobiliari. Din moment ce eu, chiriașul, îmi dedic timpul și efortul pentru a căuta o locuință, de ce ar trebui să plătesc și un comision agentului imobiliar?

De fapt, agentul este angajat de proprietar pentru a-l ajuta să închirieze mai repede și să scape de toate detaliile logistice și de comunicare. Din punctul meu de vedere, proprietarii ar trebui să fie cei care plătesc comisionul agentului, nu chiriașii care deja suportă cheltuieli semnificative pentru mutare.

Este corect să fim taxați pentru un serviciu de care, în esență, beneficiază proprietarii? Cum ar fi să vedem mai multă transparență în aceste tranzacții și să fie clar specificat cine trebuie să plătească comisionul?

Aș dori să aud părerile voastre. Credeți că este corect ca chiriașii să plătească comisionul agentului imobiliar? Ar trebui să cerem schimbarea acestei practici?”, a întrebat un chiriaș, pe o rețea de socializare. 

Având în vedere că persoana care închiriază este, de fapt, partea plătitoare într-o tranzacție imobiliară de acest tip, acesteia îi revine, în majoritatea cazurilor, și plata comisionului datorat agenției (valoarea celui practicat pentru închirieri fiind stabilită printr-un contract de prestări servicii încheiat anterior). Aceasta este o chestiune dictată de practică, la fel cum, în cazul vânzării, cumpărătorul este cel care achită, de obicei, taxele notariale, spun experții imobiliari. 

Comentarii Facebook