Sambata 5 Octombrie

Chiriile au „bubuit” în Cluj după venirea studenților! 750 de euro prețul MEDIU pentru un apartament cu trei camere, dar poate ajunge și la 1000 de euro


Chiriile "explozive" din Cluj aproape că rivalizează cu cele din București! Creșteri uriașe în marile orașe


Chiriile au „bubuit” în România, iar Clujul nu face excepție. În septembrie 2024, prețul mediu pentru un apartament cu 3 camere în Cluj a ajuns la 750 €, aproape la fel de mult ca în București, unde media este de 791 €. Cererea crescută datorată studenților și numărul mare de oportunități din Cluj contribuie la creșterea prețurilor, orașul fiind tot mai aproape de topul celor mai scumpe orașe pentru chirii din România.

„Prețurile chiriilor au continuat să crească, mai ales odată cu pregătirile de începere a anului universitar, când cererea din partea studenților pentru locuințe în apropierea centrelor academice este semnificativ mai mare decât în alte perioade. Această cerere intensificată determină o tendință ascendentă a prețurilor în marile orașe universitare”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia, pentru Newsweek.

Cluj vs București

În timp ce în București, prețurile pentru garsoniere au atins o medie de 369 €/lună, Clujul nu rămâne mult în urmă, cu un preț mediu de 400 €. La apartamentele cu 2 camere, media din Cluj este de 600 €, față de 580 € în București, iar pentru 3 camere diferența este de doar 41 €, cu Bucureștiul la 791 € și Clujul la 750 €.

Comparativ cu alte orașe

În Iași, chiriile sunt mai mici față de Cluj, o garsonieră fiind 350 €/lună, un apartament cu 2 camere 450 €, iar unul cu 3 camere 543 €. Brașovul este și el mai accesibil, unde o garsonieră costă 350 €, un apartament cu 2 camere 529 €, iar unul cu 3 camere 608 €.

Constanța și Timișoara, de asemenea, rămân sub nivelul Clujului, cu prețuri medii de închiriere pentru garsoniere de 311 €, respectiv 280 €, și pentru apartamentele cu 3 camere de 645 €, respectiv 500 €.

Sibiul și Oradea înregistrează creșteri, dar rămân semnificativ sub Cluj: în Sibiu, o garsonieră costă 300 €, un apartament cu 2 camere 400 €, iar unul cu 3 camere 500 €. În Oradea, garsonierele sunt chiar mai ieftine, la 250 €, iar apartamentele cu 3 camere se închiriază cu 500 €.

Astfel, Clujul se plasează în topul celor mai scumpe orașe din România pentru chirii, depășind orașe mari precum Brașov, Iași, și Timișoara și apropiindu-se rapid de nivelul Bucureștiului.

Comentarii Facebook