Chiriile se scumpesc usturător de mult. Ce spune Boc despre prețurile mari ale chiriilor din Cluj?
Cererile pentru chirii au crescut substanțial în ultimul an, prețul acestora, crescând, de asemnea, pe măsură. România deține cea mai mare rată de supraaglomerare din UE.
Prețurile pentru achiziționarea unei locuințe sunt un barometru destul de mare în ceea ce privește alegerea unei chirii, mai ales în rândul tinerilor.
Mulți preferă, mai degrabă, să achite lunar o chirie, în schimbul achitării unei locuințe proprii. De ce? Euro crește pe zi ce trece, făcând aproape imposibil cumpărarea unei locuințe, fără credit bancar sau alt ajutor financiar.
Lovitură grea pentru românii care stau în chirie
În ultimii 10 ani, România a cunoscut cele mai puternice migrări din mediul rural în cel urban, astfel, dispunem de orașe supraaglomerate, rezultând o creștere a costului de trai în aceste zone.
Acest fenomen a condus la o creștere considerabilă a chiriilor, chiar dacă mai bine de 90% din locuitorii țării dispun de o locuință proprie. Acest proces se datorează tinerilor ce sunt în căutare de un trai mai bun, la oraș, pentru studii superioare sau în căutarea unui loc de muncă, neavând posibilitatea achitării unui imobil.
Potrivit analizei „The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?” realizată de Colliers în colaborare cu Greenberg Traurig şi Kinstellar, rata de supraaglomerare în România se calculează pe baza disponibilităţii camerelor per persoană şi a dimensiunii medii a gospodăriei.
În medie, în România, rata a fost de aproximativ 45,8% în anul 2019.
Care sunt cele mai accesibile chirii în România?
Conform unui studiu realizat de Picodi.com, orașul cotat drept cel mai scump în ceea ce privește alegerea unei locuințe în chirie, nu este Bucureștiul, ci Municipiul Cluj-Napoca.
Costul mediu de închiriere a unui apartament cu un dormitor, este de aproximativ 300 euro pe lună. Edilul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că prețul chiriilor de la Cluj, care, la momentul actual este cel mai mare din țară, se datorează faptului că municipiul dispune de o calitate ridicată a vieții, iar acest lucru este prezent „în toate orașele din Europa, cu o calitate mare a vieții”, conform spuselor acestuia.
Următorul după Cluj-Napoca, pe locul doi, se află Brașovul cu o medie de aproximativ 299 euro pentru un apartament cu un dormitor, pe locul trei clasându-se Bucureștiul cu 282 euro pe lună.
Pentru optarea unor chirii ceva mai ieftine, cele mai ieftine orașe unde se poate închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste locuri, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 euro.
Dacă ridicăm dorința de confort la două camere, atunci trebuie să cunoaștem faptul că pentru un astfel de apartament, vom plăti aproximativ 420 de euro pe lună în marile orașe. De asemenea, prețurile se pot modifica în funcție de zonă, de bloc, de cât de nou este, de utilitățile din imobilului închiriat.
Cum calculăm prețul corect al unei chirii?
Pentru „a intra în posesia” unei chirii într-unul din marile orașe ale țării trebuie să cunoaștem câteva aspecte importante, în vederea evitării unui abuz fianciar din partea proprietarilor acestor locuințe. Este necesar să știm cum trebuie să analizăm factorii principali pentru închirierea unui imobil.
Pentru început, este obligatoriu să cunoaștem prețul mediu al unui metru pătrat util de locuință pentru a-l înmulți cu suprafața apartamentului pe care dorim să-l închiriem.
Este bine de știut faptul că în marile orașe precum Iași, Timisoara, Constanța sau Brașov, prețul pentru un metru pătrat oscilează între 6 sau 6,5 euro, comparativ mai mic decât în Cluj sau capitală unde prețul depășește 7 euro. Fenomenul este cauzat de cererile imense pentru chirie din ultimii 10 ani.
21 Comentarii
va facem sederea la cluj imposibila si voi tot veniti aici.
@der: prostia la superlativ
Rupa dzo pla in voi!
Dedicatie muzicala
https://www.youtube.com/watch?v=RSZca1Q9IWA
@Pentru primarele nostru Hypergalactic:
Și lasă-i pe fiecare in plata Domnului.
@Pentru primarele nostru Hypergalactic:
Îți încălzește sufletul.
Un articol de căcat, chiriile au scăzut de anul trecut aproape la jumătate... Jurnalist (nenominalizat) idiot.
@florin: au scazut anult trecut, dar amu incep iar sa creasca.
(au scazut doar pt cei care au avut curajul sa plece din vechea chirie daca nu l-au scazut "rata")
@florin: eu nu mai cred nimic din ce zice site-u asta, 99% sunt stiri false
Fratilor ne intoarcem in EVUL MEDIU cu astaia la conducere...ne ataca ursii , ies pe strazi din padure animalele salbatice, vin viiturile cu noroi si apa murdara, toalete in fundul curtii fara apa, acanalizare in CLUJ-Napoca( vezi Dambul Rotund etc) ce-i asta PROSTEALA PE FATA ca in COLONIILE de pe vremuri!!
Daca nu vine valul 4 sigur ne va dobora valul de studenti care vin odata cu deschiderea anului Universitar. Atunci vom vedea beneficiile din plin ale strazilor vopsite in culori vioaie, L Blaga, Paseur, Clinicilor, peste tot se va infunda de msini. Mai ingusteaza Boc, fa-ne un trafic mirific.
@Octombrie Rosu:
Trebuie o terapie se SOC ...
Astept untoldul si poate se trezeste si aceasta pop.ulatie care ocupa vremelnic acest spatiu .
Vine ploaia bine imi pare , vin viiturile , vin ursii ... drujbele "vine" si ele ca "este mai multe" .
Nu am fost la adunare !
dar
In "lupta" cu Dumnezeu nimeni nu invinge .
Avem ce… Citeste mai departe
@Se spune Octombrie Insangerat: Terapia de soc , sper ca nu te referi la bolnavii din Ambulanntele blocate in trafic. Curios cum ajung la UPU. Iar ceilalti care scapa de la balamuc ajung la pulmonare.
Viiiiiniiiiituuuriiile ba!
Să vină țărani cu bani
E bine ca chiriile si preturile cresc. Poate in cativa ani scapam de ciori si sarantoci.
Nu faptul ca euro creste ii problema .
Problema ii Mugur Isarescu care creste "poate" artificial ROBOR-ul , pentru cei cu credite in valuta situatia ii SUMBRA.
Decat codas la oras mai bine in satul meu fruntas.
Este posibil xa care ne a să trăiasca în propria bulă... Eu nu am constatat o diferență așa mare de facilități în Cluj-Napoca, în special daca ai copii... firmele sunt rapace, angajează greu, și e într-adevăr supraaglomerat. A ajuns să nu se merite acestr prețuri. Cârnați de mașini pe toate arterele. Nu ai unde parca (daca ai nevoie de mașină, având… Citeste mai departe
@Catalin:
Avem benzi verzi de biciclete si benzi de autobus , vrei sa circuli iei deltaplanul si nu stai in trafic dar atentie la liniile de inalta tensiune , nu mai sunt locuri in cimitir .
@ : un balon cu aer cald, de pe un acoperiș de bloc pe altul. Trebuie doar balono-,porturi, un B în un cerc. .
Delta-planul îl las la dedeman..
0 linii de înaltă tensiune în zona șentrală a orașului.
@Catalin:
Bulina urmeaza