Duminica 22 Decembrie

Cinci sfaturi utile pentru reducerea facturii lunare la energie. Cum se poate administra mai bine consumul de energie din locuință?


Incertitudinea prezentă la nivel mondial pe diferite planuri, precum cel economic, a dus la scumpiri generale în toate aspectele vieții, precum alimente, servicii dar și energie.

Iată câteva sfaturi utile, care pot ajuta considerabil la reducerea consumului de energie lunar în casă

1. Se recomandă evitarea acoperirii caloriferelor cu draperii, haine umede sau alte obiecte

Uscarea hainelor pe calorifer este un obicei care reduce rapid timpul necesar evaporării apei din materiale. Cu toate acestea, acoperirea caloriferelor cu haine umede poate crește factura la energie cu până la 20%, deoarece se împiedică disiparea liberă a căldurii în cameră. Astfel, centrala termică trebuie să consume în plus pentru a asigura temperatura dorită în casă.

2. Oprirea aparatelor electrocasnice atunci când nu sunt folosite

Contrar intuiției inițiale, aparatele electrocasnice consumă energie electrică chiar și atunci când stau în stand-by. Deși este mult mai ușor să fie ținute în priză non-stop, dacă se dorește reducerea facturilor la energie, atunci este necesar efortul de a conecta aparatele la energie electrică doar în momentul în care este nevoie de ele.

3. Înlocuirea tuturor becurile clasice cu modele LED

Un bec cu LED poate economisi până la 60 de lei pe an la factura de energie. Este adevărat faptul că este nevoie de o investiție inițială pentru a face acest lucru, dar acest cost se va amortiza încă din primul an de utilizare. Durata de viață a unui bec cu LED este de 20 de ani, astfel că se pot economisi peste 200 de euro în acest timp interval de timp, cu zero efort pe termen lung.

4. Clasa energetică a electrocasnicelor este extrem de importantă când vine vorba de consum!

Producătorii de electronice și electrocasnice sunt obligați să informeze clienții cu privire la clasa energetică a produselor lor. Aceasta variază de la A+++ la G, în ordinea descrescătoare a eficienței, dar și a prețului. Astfel, cele mai economice electrocasnice vor fi cele din clasa A+++ putând să consume cu până la 60% mai puțin decât cele dintr-o clasă inferioară. În același timp, acestea sunt și cele mai scumpe. Investiția inițială mai mare pentru a achiziționa un produs mai eficient din punct de vedere energetic este cea mai corectă din punct de vedere financiar, deoarece banii vor fi recuperați în timp.

5. Spalarea rufelor la 30 de grade Celsius

Chiar dacă majoritatea românilor consideră că apa pentru spălat hainele trebuie să fie fierbinte, studii recente arată că acest lucru nu mai este de actualitate în vremurile moderne în care trăim. În primul rând, hainele noastre nu sunt atât de murdare încât să necesite temperaturi ridicate pentru a fi curățate, iar detergenții fabricați cu tehnologii avansate sunt mult mai eficienți chiar și la temperaturi scăzute. Se recomandă alegerea unei temperaturi de 30 de grade Celsius, astfel se vor obține haine curate, dar și consum de energie minim. În plus, spălatul hainelor la temperaturi scăzute va prelungi durata lor de viață, precum și calitatea culorilor.

Aceste sfaturi pot fi utile pentru reducerea considerabilă a facturilor la energie electrică, în contextul în care prețurile ridicate la energie, alimente dar și alte servicii vor rămâne ridicate pentru o vreme îndelungată. Alte asemenea acțiuni, cu scopul de reducere a costurilor lunare pe energia electrică, pot fi: alegerea dușurilor scurte în locul băilor lungi cu apă fierbinte, montarea unui capac de duș economic, setarea temperaturilor optime pentru congelator și frigider (-18 grade Celsius și 4 grade Celsius), sau folosirea prelungitoarelor cu întrerupător al curentului electric.

Comentarii Facebook